Justin Bieber, 2016. Foto: AP/TT

Justin Bieber uppmanade fans att trissa upp lyssnarsiffror

Uppdaterad
Publicerad

Popstjärnan Justin Bieber instruerade sina fans att öka lyssningssiffrorna på singeln Yummy för att få en listetta, skriver NME. Bland annat ombad artisten sina Beliebers att spela låten låg volym under natten medan de sov.

Diskussionen kring upptrissade lyssningssiffror på strömningstjänster fortsätter. Efter kritiken mot rapparen French Montana som anklagades för att ha manipulerat lyssningssiffror för att få låten Writing on the wall att toppliste-klättra, har nu Justin Bieber uppmanat fans att hjälpa honom med att få upp singeln Yummy i topp på Spotifys topplistor i USA.

Uppmaningen, som nu raderats, publicerades först på ett inofficiellt fan-konto och senare även på Justin Biebers Instagram. Den instruerade fansen i USA – Biebers så kallade Beliebers – till att bland annat spela låten på repeat under natten på låg volym. Fans utanför USA uppmanades att använda VPN-tjänster för att skruva siffrorna så det skulle se ut som att lyssningarna kom från USA.

På sociala medier växte kritiken och flertalet amerikanska medier har skrivit om Biebers uppmaning. Exemplet är ytterligare ett i raden av den växande debatt som uppstått kring manipulering av lyssnarsiffror. Med upptrissade siffror kan artister och låtar nå en större publik och framstå som mer framgångsrika än vad de egentligen är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömningsfusket

Mer i ämnet