K-pop-stjärnan Kim Jae-joong. Foto: Kin Cheung/TT

K-pop-stjärna ber om ursäkt för aprilskämt om corona

Uppdaterad
Publicerad

Kim Jae-joong påstod i ett instagraminlägg att han hade smittats av det nya coronaviruset och låg på sjukhus. Något som senare visade sig vara ett aprilskämt. Över 13 000 personer skrev på ett upprop om att stjärnan borde straffas för skämtet.

”Jag har smittats av covid-19. Det här berodde på min ouppmärksamhet, för att jag struntade i regeringens råd och alla omkring mig”.

Så skrev K-pop-stjärnan Kim Jae-joong i ett inlägg på Instagram under onsdagen. Över 13 000 personer skrev på ett upprop om att stjärnan borde straffas för skämtet, skriver The Korea Herald.

Kim Jae-joong har senare bett om ursäkt: ”Jag ber om ursäkt till regeringen, vårdpersonal och de som följer regeringens riktlinjer för ta sig igenom coronavirussituationen för att jag gjort dem upprörda”, skriver han på Instagram.

Under en presskonferens svarade regeringens hälsoansvarige att något straff inte var aktuellt, eftersom det inte finns någon möjlighet att lagföra honom.

– Om någon ljuger för epidemiologer eller vårdpersonal under en epidemiologisk utredning eller medicinsk vård kan de straffas enligt lagen om förebyggande av smittsjukdomar, sade hälsominister Yoon Tae-ho, men tillade att detta inte gäller i Kims fall.

Kim Jae-joongs inlägg raderades efter skarp kritik från hans 1,9 miljoner följare på Instagram.

I en tidigare version av denna artikel skrev Kulturnyheterna att Kim Jae-joong riskerar fängelse, med hänvisning till en artikel i South China morning post. Detta stämmer inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.