K-popstärnorna om rasismen: ”Vi har hånats för vårt utseende”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig K-popbandet BTS in i debatten om rasismen mot asiater. På Twitter uttrycker de sina djupaste kondoleanser till de anhöriga som förlorade sina anhöriga i en attack mot spa- och massagesalonger i Atlanta i USA. ”Vi känner sorg och ilska” skriver de i ett långt inlägg på Twitter.

Åtta människor dödades och en person skadades i attackerna mot tre olika spa- och massagesalonger i Atlanta den 18 mars i år. De flesta av dödsoffren var kvinnor med asiatiskt ursprung. Morden har lett till massiva protester och uppropet #stopasianhate.

Att det sydkoreanska bandet BTS, som är världens bäst säljande artister, nu tar ställning har skapat rubriker både i koreansk och internationell press. Bandet skriver att de har svårt att sätta ord på smärtan som uppkommer i kölvattnet av morden i Atlanta och att deras egna upplevelser inte går att jämföra, men att rasismen de drabbats av har påverkat deras självkänsla: ”Vi minns de gånger vi har utsatts för diskriminering för att vi är asiater. Folk har svurit åt oss utan anledning och vi har hånats för vårt utseende.”

Bandet menar att dessa erfarenheter räcker för att få dem att känna sig maktlösa. De avslutar sitt inlägg: ”Vi är emot rasdiskriminering. Vi fördömer våld. Du, jag och vi alla har rätt att respekteras. Vi kommer att stå tillsammans.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.