Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Demonstrationer har brutit ut igår mot rasism som amerikaner med asiatiskt ursprung får utstå. Här en demonstrant i Koreatown i Los Angeles. Foto: Mario Tama/AFP/TT

Efter masskjutningen: Demonstrationer i USA för att stoppa rasism mot asiater

Publicerad

En debatt om rasism mot amerikaner med asiatiskt ursprung har blossat upp i USA och tusentals har demonstrerat över hela landet. Målet är att stoppa hatet i USA och införa lagstiftning för att skydda amerikaner med asiatiskt påbrå.

”Stop Asian Hate” är slagorden som aktualiserats i USA efter en masskjutning i Atlanta den 16 mars där åtta människor dog, varav sex var kvinnor med asiatiskt påbrå. Dådet klassas inte officiellt som ett hatbrott men många aktivister menar att masskjutningen var ett uttryck för rasism mot asiater, skriver CBS News.

Pandemin en utlösande faktor

Utbrottet av coronaviruset som skedde i Kina tros vara en orsak till ökad hets och hatbrott mot människor med asiatiskt påbrå. Under pandemiåret har 3 800 hatrelaterade incidenter mot amerikaner med asiatiskt påbrå rapporterats i USA och mörkertalet befaras vara stort, enligt den ideella organisationen Stop AAPI Hate.

Den förre presidenten Donald Trump kallade ofta coronaviruset för ”det kinesiska viruset” vilket har spätt på användandet av rasistiska hashtags på Twitter enligt en studie, rapporterar CBS.

”Ingen säker hamn för hat”

President Joe Biden har uttryckt sitt stöd för en lagstiftning mot hatbrott i covid-19:s kölvatten.

– Hat kan inte ha någon säker hamn i USA, sa presidenten i samband med skjutningarna i Atlanta i förra veckan.

Demonstranter under helgen marscherade genom bland annat städerna Los Angeles, Detroit, Oregon och Lancaster i USA och de krävde strängare lagstiftning mot diskriminering och hatbrott mot amerikaner med asiatiskt ursprung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer