En liten bit från Den lilla sjöjungfrun i Köpenhamn ligger minnesmonumentet för de danskar som stupat i internationella insatser sedan 1948. Många gånger har man ryckt ut på begäran av USA, inte minst i Irak och nu sist i Afghanistan där 44 danska soldater dödades i tjänsten. Lojaliteten mot USA löper som en röd tråd genom dansk utrikes- och säkerhetspolitik. Så pass att man för något år sedan avslöjades med att ha hjälpt USA att spionera på bland annat Sverige.
USA för säkerhet – Europa för handel
Att bli kallad för en dålig allierad av USA:s vicepresident JD Vance är djupt förolämpande för danska politiker och danskar i gemen, det säger Jens Ringberg, politisk analytiker på Danmarks radio.
– Danmark har länge byggt sin utrikes- och säkerhetspolitik på USA för säkerhet och Europa för handel.
Nu står man inför något nytt. Alternativet till USA är i dag Europa men innan Europa har kunna bygga upp det man i decennier har litat på att USA ska stå för måste man fortsätta samarbeta med USA. Så tänker danska politiker, säger han.
Det är till den bakgrunden man i Folketinget innan sommaren ska fatta beslut om sitt DCA-avtal, alltså det samarbetsavtal som ger USA tillgång till danska baser vid kris. Förr hade ett ja varit självklart, i dag kommer det sannolikt att röstas igenom utan större entusiasm.
”Köp, köp, köp”
Det här har lett till en gigantisk satsning på försvaret. Statsminister Mette Frederiksen har sammanfattat den med ”Köp, köp, köp!”. Men även självförsörjning är en del i detta. Till exempel satsar man på att Odense ska bli Försvarets drönarcenter där man ska utveckla de drönare som blivit en central del i modern krigföring. Resonemanget om självförsörjning finns även i EU.
Europa inklämt mellan USA och Ryssland
Danmark har liksom övriga Europa vaknat upp till en verklighet där man ser sig inklämt mellan Ryssland och ett USA som ibland är direkt fientligt. Just för Danmark har det här blivit extra tydligt i och med Grönlandskrisen där relationen till USA ställts på sin spets.
Det är 80 år sedan andra världskriget slutade och då diskuterades det om en nordisk försvarsunion. Danmark och Norge valde den transatlantiska länken och blev två av ursprungsländerna i Nato. Men i dag, när vissa forskare menar att vi måste tänka oss ett Nato utan USA, vänds blickarna mot Europa och Norden. Det globala har blivit regionalt när omvärlden stormar och är opålitlig.