Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman. Foto: Joel Nilsson/ Polaris

Ekis Ekman om avbrutna ETC-samarbetet: ”Kan inte vara sant”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen avslutade tidningen Dagens ETC sitt samarbete med författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman.

Ett beslut som får hård kritik av skribenten själv.

”Hur ska man kunna ha intellektuella om de ska leva i skräck för att få sparken?”, skriver hon på sin Facebooksida.

I en ledartext i Dagens ETC skrev skribenten Kajsa Ekis Ekman kritiskt om tidningen Kyiv Independent, som citerats flitigt under kriget. I texten menar Ekman att tidningen har kopplingar till Azovbataljonen, som i sin tur har kopplingar till högernationalismen.

Texten fick kritik för dess likheter med ett längre reportage på sajten Mint press news som bland annat postar innehåll från statskontrollerade tv-kanalen RT, tidigare Russia Today. Men plagiatanklagelserna har tillbakavisats av ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.

”Har bagatelliserat Russia Today”

Under måndagen fick Kajsa Ekis Ekman dock veta att hon inte kommer att få skriva fler texter för Dagens ETC.

Anledningen är ett par kommentarer i sociala medier om den ryska statskontrollerade tv-kanalen Russia today. I en diskussion om SD-ledaren Jimmie Åkessons medverkan i kanalen skrev Ekis Ekman bland annat att Russia Today (RT) ”har mycket kvalitativ journalistik” och ”inte är styrd av Putins regim”.

– Det kom till min kännedom i dag att Kajsa Ekis Ekman i sociala interaktioner har bagatelliserat Russia Today och vad de sysslar med i världen och där går min gräns, säger Andreas Gustavsson till Kulturnyheterna.

”Ett klassiskt grävjobb”

Under måndagskvällen kommenterade Kajsa Ekis Ekman beslutet på sin Facebook-sida. Hon går hårt åt tidningens agerande.

”Min senaste ledare, ett klassiskt grävjobb om hur svenska tidningar samarbetat med en tidning vars försvarsreporter varit frontplacerad med nazistiska Azovbataljonen, skickade jag in i torsdags och redaktören Andreas Gustavsson skrev ”Väldigt bra detta.” Sen händer inget förrän jag plötsligt får ett mail idag om att jag inte får skriva där något mer, jag har överträtt en ”gräns.”

Enligt Kajsa Ekis Ekman ska hon senare fått veta att det avslutade samarbetet beror på hennes kommentarer om Russia today.

”En kommentar på sociala medier! Det kan ju inte vara sant”, skriver hon.

Ekis Ekman ifrågasätter varför ETC inte står upp för henne, då hon varit en uppskattad frilansare under lång tid.

”Från en sekund till en annan kan de kasta ut en efter tio år utan att se en i ögonen.”

Kulturnyheterna söker Kajsa Ekis Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.