”Vi kom från olika gäng då, men jag gillade dem jättemycket”, säger Kajsa Grytt om Reeperbahn. ” De hade en lite kyligare estetik, väldigt postpunk” Foto: SVT

Kajsa Grytt om Olle Ljungström: han gick sin egen väg

Uppdaterad
Publicerad

Musikern och punkikonen Kajsa Grytt är årsbarn med Olle Ljungström. ”Han har alltid funnits där”, säger hon till Kulturnyheterna. 

Kajsa Grytt var sångerska och gitarrist i new wave-punkbandet Tant Strul mellan åren 1979-1985. Olle Ljungströms första band Reeperbahn bildades 1977 och släppte sin första platta två år senare.

– De fanns med tidigt på musikscenen. Vi kom från olika gäng då, men jag gillade dem jättemycket, säger Kajsa Grytt till Kulturnyheterna. Olle har alltid funnits där, sen vi började spela.

Olle Ljungström död

Reeperbahn beskriver hon som fascinerande.

”Farlighet i texterna”

– De hade en lite kyligare estetik, väldigt postpunk. Och så fanns där en farlighet i texterna, både sexuellt och när det kom till droger.

Olle Ljungström hade samma utstrålning redan då, berättar Kajsa Grytt. Där fanns en dekadens som ibland blev ett problem men som också gav det konstnärliga ett mörker.

– Och inte på ett deppigt sätt, utan ett mer lustfyllt mörker som närmade sig det tabubelagda och dekadenta på ett spännande sätt. Inte ett dugg koketterande.

Kajsa Grytt har inte varit i kontakt med Olle Ljungström annat än på Facebook den senaste tiden. Men under åren har de båda hängt med varandra.

Levt ett hårt liv

– Ganska nära i perioder. Det är verkligen jättesorgligt. Jag visste ju att han varit sjuk och att han levt hårt, men man föreställer sig ändå att människor inte ska försvinna.

Hon beskriver Olle Ljungström som en väldigt intressant konstnär.

– Både musikaliskt och i text och sång. Han hade ett unikt uttryck i svensk musik. Han var personlig och utlämnande och lyckades med sitt förhöjda språk verkligen skapa konst av det vardagliga. Det fanns nästan ett drag av surrealism i det ibland, säger Kajsa Grytt och fortsätter:

Jämför med Lou Reed

– Det är något Lou Reedskst över honom. Just det där att inte hålla på och tycka synd om sig själv. Ett väldigt speciellt förhållningssätt till att vara personlig. Det är klart att vi är narcissistiska och så, men inte i den vanliga svenska traditionen utan på ett annat sätt.

Kajsa Grytt tycker också om att Olle Ljungström inte verkade bry sig om hur folk tolkade honom.

– Det struntade han i. Han hade en jävla integritet och gjorde aldrig något för smickra eller ställa sig in. Han gick alltid sin egen väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olle Ljungström död

Mer i ämnet