Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strejken bland manusförfattare kan vara på väg att lösas, uppger källor för CNBC. Arkivbild. Foto: FREDERIC J. BROWN

Källor: Strejken i Hollywood nära lösning

Uppdaterad
Publicerad

Strejken bland manusförfattare i Hollywood kan vara på väg att lösas, uppger källor för CNBC.

Manusförfattarna och producenterna hoppas på att träffa en överenskommelse på torsdagen, enligt källorna som har insyn i förhandlingarna. I onsdags möttes parterna för ett möte, vilket framgår av ett gemensamt uttalande.

Manusförfattarnas fackförbund WGA gick ut i strejk den 2 maj med krav om bättre villkor, mer pengar från strömning och begränsning av användning av AI i manusprocessen.

Även skådespelarfacket Sag-Aftra befinner sig sedan 14 juli strejk och medlemmarna kräver högre minimilön, att få ta del av vinsterna från strömningstjänsterna och att ett nytt regelverk ska skydda skådespelare från att bli ersatta av artificiell intelligens.

Strejken innebär att inga filmer eller tv-serier med fackanslutna skådespelare kan spelas in, men också att skådespelarna inte kan delta i marknadsföring av färdiga filmer, som att gå på röda mattan eller ge intervjuer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som har hänt i Hollywood? SVT förklarar – på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.