Kambodjanska politiker och privatpersoner rasar mot förvrängda bilder på folkmordsoffer. Foto: TT

Kambodjanska staten fördömer konstverk av förvrängda bilder på folkmordsoffer

Publicerad

Kambodjanska politiker har uppmanat den amerikansk-kanadensiska tidskriften VICE att dra tillbaka en artikel med bilder på fångar från det ökända fängelset Tuol Sleng. Det som upprör är att konstnären har förvrängt vissa bilder så att det ser ut som att fångarna ler.

Konstnären Matt Loughrey är framför allt känd för att färglägga gamla svartvita bilder och i en artikel i tidskriften VICE kunde man ta del av en bildserie där konstnären färglagt bilder på fångar från det ökända Tuol Sleng-fängelset, också kallat S21, i Kambodja.

Kambodjas kulturminister har uppmanat VICE att ta ner bilderna, då man anser att bilderna förolämpar de döda. Konstnären ska nämligen inte bara ha färglagt bilderna utan även förvrängt ansiktsuttryck och i vissa fall också redigerat dem så att det ser ut som att människorna på bilderna ler, rapporterar ABC.

Den belgiske fotografen John Vink jämför originalbilden med de förvrängda bilderna på twitter. Foto: Twitter

”Förolämpning mot offrens själar”

S21- fängelset upprättades under röda khmernas styre över Kambodja och man uppskattar att över 14 000 kambodjaner har torterats eller avrättats innanför dess väggar.

Förutom reaktionerna från den kambodjanska staten har också tusentals personer skrivit under en namninsamling på nätet för att artikeln med de förvrängda bilderna ska tas bort. Chefen för documentation Centre of Cambodia, Youk Chhang, jämförde förvrängningen av bilderna med att skriva om historien, och den nu mera förvisade politikern och människorättsaktivisten Mu Sochua kommenterade händelserna på twitter:

”Att leka runt med teknologi för att snygga till offren av S21 är en väldigt grov förolämpning mot offrens själar”

Beklagar felet

VICE har sedan uppmärksammandet tagit ner artikeln och skriver i ett uttalande artikeln inte lever upp till deras redaktionella standard och att de beklagar felet och ska undersöka hur det kunde ske.

Konstnären Matt Loughrey, som i en tidigare intervju med VICE sagt att han arbetat med offrens familjer under skapandeprocessen, vill inte kommentera uppgifterna när han tidigare kontaktats av nyhetsbyrån Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.