Lars Vilks konstverk Nimis i nordvästra Skåne. Foto: TT

Kan bli förbjudet att bestiga Nimis

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks konstverk Nimis på Kullaberg är ett av Skånes största besöksmål med över 90 000 besökare varje år. Nu kan det bli förbjudet att besöka vad som i över 30 år ansetts vara ett olagligt bygge, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.

Länsstyrelsen Skåne vill förbjuda folk att klättra i skulpturen av säkerhetsskäl och har därför lämnat in ett förslag med nya föreskrifter för naturreservatet Kullaberg.

-Vi vill inte att folk ska komma till skada, helt enkelt. Det kan vara farligt att klättra i Nimis och vi vill markera det på något sätt, säger Christer Persson, ställföreträdande chef på naturskyddsenheten på länsstyrelsen i Skåne till radion.

Förra året dömdes Lars Vilks till böter för förseelse mot områdesskydd efter att han återuppfört delar av Nimis efter en brand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.