De halländska vandrarna klättrade upp i ena tornet på Lars Vilks konstverk Nimis. Därifrån fortsatte de upp längs bergssidan och kunde till slut inte ta sig därifrån. Foto: SVT

Vandrare räddades från klippavsats vid Nimis

Publicerad

Två halländska vandrare fastnade på söndagen på en klippavsats vid Nimis på Kullaberg. De kunde inte ta sig ner, och räddningstjänsten tillkallades för att hjälpa dem.

Det var vid lunchtid på söndagen som personerna, 20–25 år, själva ringde SOS Alarm.

Klättrat upp i ena tornet

– Det var två vandrare från Halmstad som hade vandrat från Arild till Nimis. Där hade de klättrat upp i konstverkets ena torn och fortsatt upp längs bergssidan. Där blev de fast och kunde inte komma ner, säger Sebastian Nilsson, tillförordnad brandmästare vid räddningstjänsten i Höganäs.

Specialister på Kullaberg

Räddningstjänsten i Höganäs är specialister på förhållandena på Kullaberg och fick därför uppdraget att ta ner vandrarna.

– Vi använde en sele och ledde dem i sidled längs en brant ravin. Sedan gick det smidigare att ta ner dem på marken, berättar Sebastian Nilsson.

Vid 13.30 var vandrarna nere. De var oskadda och räddningsinsatsen avblåstes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer