Det nya stationsområdet i Upplands Väsby kan bli arkitekten Zaha Hadids sista verk. Foto: TT/Zaha Hadid Architects

Stjärnarkitektens sista verk kan bli i Upplands Väsby

Uppdaterad
Publicerad

Upplands Väsby kommun chockades av beskedet om Zaha Hadids bortgång. Kommunens byggplaner kan bli Hadids sista verk.

”Det skulle ju vara trevligt att kunna hedra henne på det sättet, att förverkliga delar av visionen”, säger Ann-Sophie Arbegard, projektchef Väsby entré.

Igår kom beskedet om den världsberömda irakisk-brittiska arkitekten Zaha Hadids tragiska bortgång. Sedan 2012 har Upplands Väsby kommun, norr om Stockholm, jobbat med stjärnarkitekten Zaha Hadids arkitektbyrå för att skapa ett helt nytt stationsområde, ”Väsby entré”. Ett projekt som kommunen kommer att satsa runt 850 miljoner kronor på.

– Vi var väldigt chockade när vi fick den här nyheten igår kväll. Väldigt tråkigt och väldigt tragiskt, säger Ann-Sophie Arbegard, projektchef Väsby entré.

Blir det något projekt nu?

– Ja det hoppas vi. Vi räknar med att vi kommer att genomföra den här visionen på ett eller annat sätt.  

Inget förändras

Ann-Sophie Arbegard säger till Kulturnyheterna att Zaha Hadids visioner och planen av bygget inte kommer att förändras på grund av arkitektens bortgång.

– Absolut inte. Den här visionen har varit så stark hela tiden. Den finns med i planprogrammet, den finns med i alla illustrationer och alla dokument som vi har tagit fram för projektet. Hela projektet sitter nu i detaljplaneprocessen så att vi har kommit en bra bit på vägen.

Spektakulärt förslag

Genom en så kallad medborgardialog fick kommunpolitikerna i Upplands Väsby reda på att kommuninvånarna ville att de skulle ta fram ett ”spektakulärt” förslag för det nya stationsområdet. Ett brev skickades till Hadids arkitektbyrå på vinst och förlust, men svaret blev glädjande.

– Vi är otroligt hedrade av att de överhuvudtaget valde att jobba med oss. Det var ju inte självklart på något sätt men de svarade att ”det här vill vi vara med på, det låter jättespännande”, säger Ann-Sophie Arbegard.

Arkitektfirman fick då i uppdrag att göra konstnärliga bearbetningar av olika delar av stationsområdet.

– Det var bussterminalen och bron över den, och sedan ett högt landmärke på den andra sidan.

Men vad som verkligen kommer att bli av är fortfarande osäkert.

– Vi har tagit fram den här visionen som vi hoppas att vi ska kunna genomföra delar av, eller hela om det går. Men det får ske i samarbete med de byggintressenter som kommer in i projektet.

Kan ta tio år

Just nu håller de på att utforma en mer detaljerad tidsplan av det spektakulära projektet. Under de kommande två åren kommer de att skriva avtal med byggintressenter för att sedan kunna börja byggarbetet år 2018 eller 2019. 

– Det tar säkert tio år innan vi är färdiga med det här.

Här kan du se en animation av Zaha Hadids vision av Väsby entré.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.