Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Walé Oyéjidé inviger årets filmfestival med ”Bravo, Burkina!”. Foto: Pressbilder

Känd modedesigner inviger CinemAfrica med debutfilm

Uppdaterad
Publicerad

Filmfestivalen CinemAfrica invigs med filmen ”Bravo, Burkina!”, av den nigerianske juristen, modedesignern och numera regissören Walé Oyéjidé.

Han har tidigare bland annat designat kostym till filmer som ”Black Panther” och ”Coming 2 America”.

Walé Oyéjidé beskriver det som en ära att få öppna 25-årsjubileet med sin debutlångfilm ”Bravo, Burkina”. En film om migration, kulturell rörelse och emotionell omställning, i skildringar av den burkinska och italienska landsbygden.

– Det handlar om hur nära varandra vi egentligen är. I den lilla västafrikanska byn som huvudkaraktären växer upp i finns det en version av oss alla, något att relatera till, säger Walé Oyéjidé.

”Skönhet är framtiden”

Multikonstnären förklarar att oavsett om det gäller film, mode eller fotografi så utgår han alltid från att hans verk först och främst ska vara estetiskt tilltagande.

– Fotot måste vara vackert, kläderna och musiken, det är det yttre lagret och det är okej om detta är det enda som berör åskådaren. Men där under finns ytterligare ett lager som handlar om att sprida kunskap, kulturell acceptans och att föra samman människor, säger Walé Oyéjidé.

Trots att han själv inte haft möjligheten att resa till Sverige så får ju hans film göra det, på så sätt sker ett kulturellt utbyte ändå, menar Walé Oyéjidé.

– Min filosofi är att skönhet är framtiden, säger Walé Oyéjidé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.