Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dramat är borta ur den svenska kulturkanondebatten, menar Kulturnyheternas Per Andersson. Foto: Henrik Norrsell

”Kulturkanon har blivit omladdad, man frestas säga urladdad”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Begreppet kulturkanon har förvandlats från polemiskt slagträ till vanlig svensk kulturpolitik, rapporterar Kulturnyheternas Per Andersson från ett panelsamtal på Folk och Kultur i Eskilstuna.

Per Andersson

Redaktör Kulturnyheterna

Begreppet kulturkanon kan vara polemiskt laddat på två olika sätt.

Som ett klassiskt konservativt hävdande av kvalitetens måttstock i motsats till olika politiska eller sociala tolkningsmodeller, alltså den amerikanske litteraturvetaren Harold Blooms avsikt när han 1994 ställde termen på slagfältet med den kamplystna tegelstenen Den västliga kanon.

Folk och kultur

Eller på det modernare socialkonservativa sättet som ett hävdande av den nationella identitetens värde och betydelse i strid med allsköns modernismer och internationalismer, alltså Sverigedemokraternas avsikt när man återkommande motionerat om en kanon över de delar av kulturarvet som varit “särskilt betydelsefulla för formandet av den svenska identiteten”

Men när Tidöregeringen nu verkligen satt igång med att ta fram en svensk kulturkanon har den blivit omladdad, man frestas säga urladdad, till helt vanlig och välbekant svensk kulturpolitik. Målet är delaktighet och tillgänglighet, debatten handlar om huruvida en kanon är ett ändamålsenligt verktyg för att nå dit.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) talar i onsdagens panelsamtal på Folk och Kultur än en gång starkt och engagerat om värdet i att ge en karta till dem som står utanför kulturens landskap. Oppositionen – Lawen Redar (S) och Amanda Lind (MP) – hävdar än en gång att delaktighet och tillhörighet bättre skulle gynnas av satsningar i skola och folkbildning.

En lätt förvirring svävade över samtalet, som om alla däruppe på podiet försökte påminna sig varför det här med en kanon skulle vara så spännande att debattera. Och alla (utom kulturministern som är angelägen att hålla “två armlängders avstånd” till utredningen) uttrycker förvåning över att utredaren Lars Trägårdh – tyvärr inte närvarande i panelen – helt självsvåldigt talat om att göra en etnologisk inventering istället för en kvalitativ listning av kulturellt värde, dvs det man normalt menar med en kanon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bra eller dåligt med en kulturkanon? Hör vad författaren och journalisten Lars Anders Johansson och musikern Maria Blom tycker i videon. Foto: Henrik Norrsell

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Folk och kultur

Mer i ämnet