Svenska Akademien säger nej till kulturkanon

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien kommer inte att medverka i regeringens arbete med att ta fram en kulturkanon, det berättar den ständige sekreteraren Mats Malm i en intervju med Dagens Nyheter

– Ingenting av det vi gör i Akademien är en anvisning om vad människor bör läsa. Vår roll är att visa vilka möjligheter som finns.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Mats Malm berättar i en intervju med Dagens Nyheter att institutionen inte kommer att medverka i regeringens arbete med att ta fram en litteraturkanon.  

– Kanon är ett begrepp som är inpyrt med makt och maktutövning, säger Mats Malm och fortsätter: 

– Den typen av styrdokument har vi i Svenska Akademien inget intresse av att medverka till. 

Mats Malm ser hellre att Svenska Akademien ska vara till nytta för lärarna  i skolan, till exempel genom att erbjuda mer genom institutionens “litteraturbank” med texter och handledning för litteraturundervisning.  

På tidningens fråga om Svenska Akademien kan tänka sig att säga exakt vilka verk som bör ingå i en kanon, svarar den ständiga sekteraren “blank nej”, då han ser en sådan som problematisk.

– Jag tror inte på idén om en framtagen kanon. Det är något annat än att säga att vissa verk har uppnått klassikerstatus. Det finns många väldigt kompetenta lärare i landet, de är själva bäst på att bedöma vilken litteratur de ska ta upp i sina klassrum. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.