Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) hoppas att en svensk kulturkanon kan fungera som ”en enande kraft”. Foto: Andreas Idén

Nya kulturministern Parisa Liljestrand (M): ”Kulturkanon kan vara en enande kraft”

Uppdaterad
Publicerad

Parisa Liljestrand (M) har tidigare sagt att hon inte har någon erfarenhet av kulturpolitik. Däremot har hon suttit som kommunpolitiker i Vallentuna under de senaste 20 åren. Kulturnyheterna träffar ministern i hennes gamla hemkommun för att fråga om hur hon förhåller sig till sin nya roll som Sveriges kulturminister.

I sin regeringsförklaring talade statsminister Ulf Kristersson (M) om ett paradigmskifte för lag och ordning. Kommer det vara ett skifte för kulturen också?

– Vi kantas ju av bekymmer kring både kriminalitet och brottslighet. Där vill vi ena det som är delat idag. Det finns en väldig polarisering där vi behöver jobba för att sluta upp och komma sams. Där tror jag att kulturen har en otroligt viktig roll att spela. Kulturen har ett egenvärde, men också ett värde i viktiga samhällsprocesser, säger Liljestrand till Kulturnyheterna.

”Hjälper oss förstå oskrivna regler”

Enligt Tidöavtalet, den skriftliga överenskommelsen mellan KD, L, SD och M, ska expertkommittéer ta fram en svensk kulturkanon. Något som Parisa Liljestrand hoppas kan vara en väg till att just ena samhället.

– Jag tror att det är otroligt positivt att vi kan ta fram någonting som kan ge oss gemensamma referensramar. Någonting som kan hjälpa oss att bilda en uppfattning om både dåtid och samtid. Det tror jag kan vara en enande kraft.  

Kan du ge ett exempel på hur en kulturkanon enar?  

– För mig har litteraturen varit en otroligt viktig ingång i att kunna förstå samhället jag kom till. Men också för att förstå skrivna, och framförallt oskrivna, lagar och regler. Där tror jag att kulturen har en enorm förmåga att ena människor. Jag tror att vi kan lära känna varandra och skapa förståelse oss emellan med hjälp av kulturen. 

Utesluter inte kanon som medborgarskapstest

Vad ska man använda en kulturkanon till när den är färdig? 

– Det tänker jag att en utredning får visa och att experter får fundera kring. Men jag kan ju säga att när jag jobbade som lärare och rektor så hade jag tyckt att det vore fantastiskt att få möjligheten till en kulturkanon som på något sätt också kan verka vägledande.

… för vad man ska lära ut? 

– För vad vi kan använda för att skapa oss gemensamma referensramar.  

I en intervju med Kulturnyheterna 2018 föreslog Aron Emilsson, dåvarande kulturpolitisk talesperson för SD, att en kulturkanon kan användas som test för att få svenskt medborgarskap.

Enligt Liljestrand är det ingenting som har diskuterats i den nuvarande samarbetsregeringen.

– Jag säger inte att någonting är uteslutet men jag tycker att man behöver titta på användningen av en sådan här kanon. Jag kan inte svara på hur den på bästa sätt kan användas idag men jag tror att den kan vara vägledande just för att utbyta erfarenheter och landa i någonting som vi gemensamt kan se har format både vår dåtid och kanske också samtid.

Kulturministern om...

... framtiden för public service

M, KD, SD har sagt sig vilja se ett lite smalare public service. Hur kommer det se ut? 

– Jag ska inte föregå den utredningen som kommer fram naturligtvis. Det vore dumdristigt av mig. Det här är en komplex fråga. Det jag tycker är positivt är att vi i Tidöavtalet har slagit fast att public service ska ha en långsiktig finansiering och är en viktig del av den demokratiska infrastrukturen. För mig är det det som står i Tidöavtalet som ska vara styrande och där står det ingenting om ett smalare public service. 

... gangsterrappen

SD har sagt att man vill utreda genrens negativa konsekvenser. Hur ser du på det, behövs det en utredning?

– Jag tänker att för mig så måste kulturen få vara fri. Det är otroligt viktigt. Jag har inga särskilda synpunkter om gangsterrapen men jag tycker att vi ska vara försiktiga med att begränsa olika typer av kultur.

... att stå mellan SD och L

Du är ju kulturminister i en regering där Liberalerna ingår som har avgörande stöd av SD. Två partier som står långt ifrån varandra på kulturområdet, vad blir den svåraste uppgiften för dig här?

– Jag tycker att det är jättefint att vi har fyra partier som har kommit överens och som också har landat i det skrivningar som finns i Tidöavtalet. Utöver det så kommer jag att bedriva en borgerlig kulturpolitik. Utifrån mina tre värdeord som handlar om frihetligheten, demokratin, principen om en armlängds avstånd och att vi ska jobba för fler fria medier samt mångfald bland kulturuttrycken. Det tror jag att alla som sitter i regeringen kan skriva under på.

Kulutrkanon

Av regeringens Tidöavtal framgår att vi ska få en svensk kulturkanon: en lista på de mest värdefulla kulturverken landet har skapat genom århundradena. Den ska fungera som en gemensam kulturell referensram.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.