Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Parisa Liljestrand medverkade i SVT:s Morgonstudion och misstog filmskaparen Ruben Östlund för att ha ett annat yrke. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kulturminister Parisa Liljestrand om Ruben Östlund: ”Fantastisk författare”

Uppdaterad
Publicerad

Nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) gästade under tisdagsmorgonen Morgonstudion i SVT. Hon pratade bland annat om den omtalade kulturkanon som regeringen planerar att införa. Men när hon fick frågan om Ruben Östlunds film ”Triangle of Sadness” skulle ingå misstog hon den Cannes-prisade filmen för en bok.

Vilken kultur som ska ingå i en svensk kulturkanon är inte bestämt, det blir en expertgrupp som kommer ta fram underlag på vilken kultur som ska finnas med. I SVT:s Morgonstudion visade programledarna Alexander Letic och Pelle Nilsson upp tre svenska verk för kulturministern och frågade om dessa skulle kunna ingå i den nya kanon.

Vilka verk kan ingå?

Verken som visades var böckerna Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings saga”, Stieg Larssons ”Millennium”-trilogi samt Ruben Östlunds film ”Triangle of Sadness”. 

– Det är ju fantastiska författare allihopa och två av tre böcker har jag ju själv läst och tyckte var väldigt väldigt bra, men om de ska ingå i en kulturkanon, det ska inte jag svara på, sa Parisa Liljestrand. 

Programledarna påtalade då att just ”Triangle of sadness” inte är en bok. Filmen tilldelades världens mest prestigefyllda filmpris, Guldpalmen, vid filmfestivalen i Cannes 2022. Det är andra gången regissören Ruben Östlund tilldelas priset. Förra gången var för fem år sedan. Då belönades Östlund med Guldpalmen för filmen “The square”. 

”Svårt att se”

I en intervju med P1 Kultur under tisdagen säger Parisa Liljestrand att hon inte såg vem som utgjorde det tredje exemplet i tv-skärmen i studion. (Morgonstudions programledare Pelle Nilsson läste även upp Ruben Östlunds namn i samband med att bilder på verken visades, reds anm.)

– Just Ruben Östlund är jag väl medveten om att han faktiskt är filmskapare och att han dessutom vunnit Guldpalmen, säger Liljestrand till Sveriges Radio.

– Men det var väldigt svårt att se på den lilla skärmen och jag hann bara uppfatta de två översta och de var två författare som jag läst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer