Se intervjun med Moa Romanova om nya serieboken På glid. Foto: TT

Kaos och rock'n'roll när prisad serietecknare gör comeback

Uppdaterad
Publicerad

Efter genombrottet med serieromanen ”Alltid fucka upp” åkte Moa Romanova på en kaosartad USA-turné med kompisarna i punkduon Shitkid. Tre år senare kommer nu ”På Glid”, som gör upp med turnélivets alla drogrusiga myter.

– Den var verkligen förvildad på alla sätt. Det är väldigt bra bokinnehåll, det blir On the road-stämning. Den var väldigt slitsam, väldigt rolig och väldigt hemsk.

Moa Romanovas genombrott kom redan 2018 med debuten ”Alltid fucka upp”. Serieromanen har sålts till tolv länder och fått ett av serievärldens finaste priser i USA, en Eisner Award.

Nya boken ”På glid” handlar om en kaosartade USA-turné med kompisen Åsa i Shitkid. Turnélivets skäms-sex, drognojor och gräl skildras med den för seriegenren typiska komiska svärtan.

– För mig är det lugnt, jag är ganska okej med att min dagbok är öppen för alla att läsa, säger Moa Romanova.

– Sen blir det lite jobbigare nu när det handlar om andra personer också, mina kompisar som är mer eller mindre okej med det... Overall så har vi haft någon slags regel om att så länge det är kul så måste man vara med på det. 

Jobbig bok att skriva

Moa Romanova berättar att det har varit en jobbig bok att skriva, inte minst för att droger är ett tabubelagt ämne.

– Det är en skildring av droger och destruktivitet som också måste få finnas ifall den existerar i verkligheten. Jag tror man kan rannsaka sin egen destruktivitet lite bättre om man konsumerar kultur om det. Det måste finnas en dialog om knark och fest som är lite mindre svartvit och lite mera gråskala.

– Det är pinsamt att göra ett seriealbum. Det är pinsamt att göra konst. Men det får bara vara det, och det är en attityd som Åsa lärt mig: Ut med det bara.

Rutiner och vattengympa

Det har gått tre år sen turnén och i bokens epilog städar kompisarna upp sig. Shitkid lägger av med musiken och Moa satsar på ett sunt liv med rutiner och vattengympa.

– Den här boken har blivit till för att jag inte levt kaosigt. Jag brukar trösta mig med att Iggy Pop varit nykter sen typ 70-talet. Man slutar inte vara galen, eller kreativ, för att man slutar supa och festa. Det sitter inte i det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.