Kaos på genrepet – programledaren föll och flera artister skadade

Uppdaterad
Publicerad

Baserat på fredagens genrep satte den internationella juryn sina röster. Det innebär att halva tävlingen avgjordes redan där – men då gick väldigt mycket fel i Melodifestivalen.

– Kaos, kaos, kaos, säger SVT Nyheters Melodifestivalreporter Helin Pakdemir.

Den internationella juryn delar ut hälften av poängen i Melodifestival-finalen. Det gör de utifrån fredagens genrep – och därför är det viktigare än något annat genrep under Melodifestivalsäsongen.

Artister skadade

Trots det gick mycket varken som programledarna eller artisterna ville under fredagskvällen. Dotters nackskada, som hon fick under måndagen, har fortfarande inte läkt. Hon stördes av det under genrepet.

– Det har varit så himla mycket med min nacke nu, jag är så himla trött. Det är som att jag har tusen knutar som förflyttar sig på olika ställen, sade hon efteråt.

Dessutom är hon inte den enda artisten som uppträdde skadad under genrepet. Casper Janebrink i Arvingarna lider av ett ryggskott som dök upp på fredagen och fortfarande inte hade släppt på lördagen. Och programledaren Shima Niavarani höll på att skadas när en sketch gick fullständigt fel och hon föll av scenen under genrepet.

Problem med kameror

Som om inte det var nog så strulade dessutom tekniken både under fredagens och lördagens genrep. Arvingarna fick sjunga om sitt bidrag på fredagen efter att kamerorna börjat byta bild okontrollerat under deras bidrag. Och under lördagens genrep hände nästan samma sak igen – men den gången var det The Mamas som drabbades.

Enligt mellogeneralen Karin Gunnarsson ska allting nu däremot vara åtgärdat så att direktsändningen ska gå som planerat.

”Det är inga fel på några kameror. Det var en programmering som låg kvar felaktigt under The Mamas bidrag som nu är borttagen”, skriver hon i ett SMS till SVT Nyheter.

Se Niavaranis fall och SVT:s melloreportrar Helin Pakdemir och Andreas Söderlunds sammanfattning av det viktiga genrepet i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.