Karin Smirnoff kommer att skriva de tre uppföljande böckerna av Millennium. Foto: Alexandra Bengtsson / SvD / TT

Karin Smirnoff tar över som Millennium-författare

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Karin Smirnoff blir den som skriver de uppföljande böckerna i Milliennum-serien.

– Det ska bli jättekul att få skriva om Lisbeth Salander, säger Karin Smirnoff till Kulturnyheterna.

Efter att förlaget tidigare i höstas gick ut med att de förvärvat rättigheterna till Stieg Larssons hyllade romanserie Millennium, meddelar de nu att författaren Karin Smirnoff skriver vidare på serien. Totalt är det tre böcker som väntas.

– När frågan kom upp blev jag lite förvånad. Men jag sedan tänkte jag att Jana Kippo som är huvudpersonen i mina böcker har ju vissa likheter Lisbeth Salander. Och jag tycker verkligen om hennes som karaktär. Det känns som att hon är en sådan en mångbottnad person som går att göra något av, säger hon.

Likheter med Larsson

Karin Smirnoff romandebuterade 2018 med Jag for ner till bror – den första delen i den hyllade romanserien om Jana Kippo. Boken följdes därefter upp med Vi for upp med mor och Sen for jag hem. Tidigare i år gav hon ut romanen Sockerormen.

– Jag tror definitivt att Karin har vad som krävs för att leva upp till de minst sagt högt ställda förväntningarna, säger Jonas Axelsson, förlagschef på bokförlaget Polaris.

– Jag tänker att hans ämnen är också är mina egna ämnen. Mina böcker handlar också om samhället i sig och människorna som lever just i ett specifikt samhälle och väldigt mycket om våld. Och det är ämnen som jag aldrig tröttnar på heller, säger Karin Smirnoff.

Hon fortsätter:

– Stieg Larsson hade ju ett väldigt starkt samhällsengagemang och var jävligt förbannad på många saker och det är jag också. 

Kan hamna i norra Sverige

Millennium-serien är en av Sveriges största boksuccéer genom tiderna och har hittills totalt sett sålt i över 100 miljoner exemplar världen över och givits ut i fler än 50 länder.

När Karin Smirnoff nu tar över stafettpinnen kommer även miljön att ändras.

– De största industrisatsningarna sker i norra Sverige just nu. Det plöjs in miljarder och det är väldigt positivt för regionen men då kommer också massa annat in. Det finns mycket att skriva och fantisera kring när ett samhället ska öka sin folkmängd med tjugo procent de närmaste åren. Jag tror det är en bra grund för spännande dramatik, säger Karin Smirnoff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.