Stieg Larsson skrev de första Millenniumböckerna och David Lagercrantz skrev en uppföljande fjärde bok. Foto: TT

Stieg Larssons Millennium-serie får en fortsättning

Uppdaterad
Publicerad

Stieg Larssons Millennium får tre nya uppföljare, men vem som ska skriva är ännu oklart. Det meddelar bokförlaget Polaris som förvärvat rättigheterna till böckerna i ett pressmeddelande.

– Vi pratar om den största boksuccén någonsin vad gäller svensk bokexport som ska tas vidare och det är om något, en svår uppgift. Men jag tror att det värt ett försök, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Bokförlaget Polaris.

Förlaget har förvärvat rättigheterna för Millennium 7-9 av Moggliden som förvaltar Stieg Larssons upphovsrätt och som representeras av Hedlund Literary Agency.

”Vi är glada över att ha kommit överens med Polaris om nästa steg för Millennium. De har under processen imponerat genom att kombinera entusiasm och idérikedom med förståelse för Millenniumvärlden”, säger familjen Larssons representant Magdalena Hedlund.

”Är en utmaning”

Deckartrilogin om hackaren Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist gavs ut i mitten av 00-talet och blev snabbt populär. 2013 tog författaren David Lagercrantz över och skrev ytterligare tre böcker i serien. Hitintills har Millennium-serien sålt i över 100 miljoner exemplar världen över och utkommit i fler än 50 länder.

– Om man lyckas plocka upp det som Stieg Larsson åstadkom i sin kärna, det universum han trollade fram med karaktärer som är oförglömliga framförallt kanske Lisbeth Salander. Och när David Lagercrantz lyckades ta det vidare i tre böcker har jag ställt mig fråga som förläggare om det inte går att berättare ytterligare historier om dessa karaktärer med samma passion och fokusering. Jag tror faktiskt att det är möjligt men det är inte lätt, säger Jonas Axelsson.

Vem som kommer att skriva de tre uppföljande böckerna kommer enligt förlaget att presenteras inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.