David Lagercrantz berättar om sin kamp med att skriva Obscuritas som ges ut på måndagen. Foto: SVT

David Lagercrantz om skrivkrampen: ”Det höll på att gå åt helvete”

Uppdaterad
Publicerad

David Lagercrantz är aktuell med en ny deckarserie om en aristokratisk professor och en kvinnlig polis från Husby som tillsammans löser ett mordfall. Obscuritas heter första delen som ges ut på måndagen. Rättigheterna har redan sålts till närmare 30 länder.

– Pressen höll som vanligt på att ta kål på mig, säger författaren.

David Lagercrantz berättade om bokidén redan 2019 i en intervju i DN. Då hade han en vag tanke om en berättelse om en man och en kvinna med helt olika klassbakgrunder. Tanken var att göra en modern Sherlock Holmes.

– Det var vad jag hade. Det var en deckare och jag mumlade det i Dagens Nyheter och så bang hade jag budgivning över hela världen. Så jag dansade runt där helt manisk och bara 'wow', sen kom jag hem och skulle skriva och då var det total panik. Jag visste inte hur jag skulle börja, om jag skulle skriva i första eller tredje person, säger han och fortsätter: 

– Det höll på att gå helt åt helvete, men jag kämpade, och det vet ju journalister att katastrofkänsla är en ganska bra drivkraft. Så småningom hade jag skapat en värld som jag kom att älska.

Vill skildra klassklyftor

David Lagercrantz fick en stor försäljningssuccé med biografin Jag är Zlatan 2011 och har skrivit tre fortsättningsromaner på Stieg Larssons Milleniumserie. I nya deckarserien vill han skildra två sidor av Sverige. En kvinnlig polis från Husby och en depressiv Östermalmsprofessor ska tillsammans lösa en mordgåta som leder tillbaka till 2003.

– Jag hade en känsla av att världen gick sönder då. USA hade all världens sympati efter 11 september och startade två krig utan särskilt stor eftertanke. Irakkriget brukar jag ibland beskriva som 2000-talets första världskrig – Mellanöstern destabiliseras, flyktingströmmar ökar och högerpopulismen föds. USA börjar tortera folk, tror att man kan komma till rätta med en mänsklig kränkning genom att själv kränka. Jag är intresserad av den här tiden, det är också tiden innan den här kriminaliseringen vi pratar om i dag.

Hur skapade du de här karaktärerna?

– Jag hade en känsla av att i Husby kan du inte gå under på samma sätt, du måste vara stark. Det var min största ångest, hur ska jag med mitt privilegium kunna skriva om en tjej från Husby? Men det lärde jag mig lite av Zlatan, att det går att leva sig in i utanförskap, för osäkerheten i utanförskapet känner vi alla. Jag försökte skapa trovärdiga karaktärer med motsägelser, och till slut började de leva för mig, säger han.

Vill skriva självbiografiskt

Att nu ha skrivit något helt eget känns viktigt, säger David Lagercrantz.

– Min bekräftelsetörst är evig, så det är klart att jag vill visa att jag kan stå på egna ben. Jag har lagt mitt blod och liv i boken.

I framtiden funderar han på att skriva något självbiografiskt.

– Någon gång ska jag återvända och försöka förstå varför man blev som man blev, ta tag i sina gamla sår, säger David Lagercrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.