Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anser att ickebinära artister i Eurovision är ett hot mot traditionella värderingar. Foto: TT

Erdogan: Eurovision är ett skamligt hot

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utmålar Eurovision Song Contest som ett ”hot mot traditionella värderingar”. Det säger han på måndagskvällen i ett tal efter ett regeringssammanträde, skriver AP.

Deltagarna i Eurovision kallar han ”trojanska hästar” som vill skapa ”social korruption”.

– Vi förstår nu att vi tog helt rätt beslut att hålla Turkiet utanför den här skamliga tävlingen, säger presidenten.

Eurovision song contest 2024

Eurovision fick nyligen sin första ickebinära vinnare i schweiziska Nemo och enligt Erdogan uppmuntrar tävlingen könsneutrala artister, som han anser är ett hot mot den traditionella familjebildningen.

Turkiet har inte deltagit i Eurovision Song Contest sedan 2012. Den turkiska artisten Sertab medverkade dock under den ena semifinalen i Malmö för två veckor sedan, då hon framförde sin vinnarlåt ”Every way that I can” från 2003.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet