Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här reagerar publiken på Israels bidrag. Foto: Privat

Spänd stämning i Eurovision-arenan

Uppdaterad
Publicerad

Efter kupper, avhopp och diskvalificering blev det på lördagskvällen till slut dags för Eurovisionfinal. Tävlingen kom dock att präglas av burop, dolda budskap och demonstrationer mot Israel.

När folkfesten drog igång i Malmö arena fanns en underliggande spänd stämning i arenan. När Israels Eden Golan gick upp på scenen för att framföra sitt bidrag ”Hurricane” hördes burop och applåder i arenan.

– Det är extremt delat, sa SVT:s reporter på plats i publikhavet.

Eurovision song contest 2024

Vattenmelon i green room

När Irlands artist Bambie Thug uppträdde möttes hen av applåder och jubel, men även burop. Israeliska flaggor hängdes upp på några platser i publiken under numret, för att sedan tas bort när numret var över.

Det är något som kan tolkas som en markering mot hens uttalande tidigare under dagen om att Israel inte borde få vara delta i Eurovision.

Efter artistens uppträdande ropade hen ”Love will always triumph hate”. I Bambie Thugs green room syntes senare en vattenmelon i bakgrunden. Vattenmelonen används som en pro-palestinsk symbol.

Delat även vid flaggparaden

Under själva framförandena hördes inte buropen nämnvärt i sändning. Annat var det senare, när Eurovisionchefen Martin Österdahl dök upp rutan. När Österdahl skulle meddela att jurygruppernas röster skulle presenteras överröstades han av arenans missnöje.

Liknande ljud hördes också när Israels röster skulle presenteras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EBU-toppen ska bekräfta att rösträkningen gått rätt till – då börjar publiken bua. Foto: Eurovision song contest / Privat

Kupper inför finalen

Flera artister kuppade mot Israel och EBU redan innan finalen började.

Frankrikes Slimane avbröt sitt genrep med ett tal om fred. Irlands Bambie Thug krävde att Israel stoppas från att tävla efter en ”situation” och både Norges och Finlands poängpresentatörer hoppade av.

Under lördagen diskvalificerade också EBU Nederländernas artist Joost Klein från tävlingen. Orsaken är den anmälan om olaga hot som utreds av svensk polis. Klein ska i torsdags ha varit inblandad i någon form av konfrontation med en kvinnlig fotograf som arbetade för EBU:s tv-produktion i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här slutar franska Slimane att sjunga under genrepet – för att tala om fred. Foto: Martin Meissner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet