Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bärs demonstranterna bort från Malmö arena. SVT:s reporter är på plats. Foto: Hannah Lindgren/Pernilla Edholm

Polisen lyfter bort demonstranter vid Malmö Arena

Uppdaterad
Publicerad

Flera grupper av demonstranter samlades runt Malmö Arena under Eurovisionsfinalen på lördagskvällen.

När polisen tömde Hyllie stationstorg på folk fortsatte protesterna en bit därifrån. Spänningen var stundtals spänd men polisen sammanfattar ändå kvällen som relativt lugn.

En stor folkmassa samlades vid Malmö Arena i protest mot Israels medverkan i musiktävlingen. Svensk, norsk och dansk polis bildade en mänsklig kedja för att mota bort uppskattningsvis hundratals personer som samlats och enligt uppgift försökte ta sig fram till området där Eurovisionpubliken stod och köade.

De som inte flyttade på sig frivilligt lyftes bort. I några fall uppger polisen att man möttes av våld och då använde pepparspray.

Eurovision song contest 2024

Protesterna fortsatte en bit längre bort i Dagvattenparken. Stämningen var enligt SVT:s reporter på plats spänd och högljudd. Vid flera tillfällen försökte demonstranterna ta sig fram till arenan men trycktes tillbaka av polis.

En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman och sju personer omhändertogs eftersom polisen bedömde att de utgjorde en allvarlig ordningsstörning, eller att det fanns risk för en sådan.

Polisen: Inga speciella våldsamheter

Polisens anser dock att kvällen fortlöpt förhållandevis lugnt, säger presstalespersonen Robert Loeffel.

– Det har varit irriterad stämning stundtals, men inga speciella våldsamheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Några incidenter” – Polisens presstalesperson i region syd Robert Loeffel berättar om läget utanför Malmö Arena just nu. Foto: Rebecka Haglund

Greta Thunberg på plats

När demonstrationen vid arenan var som stökigast under tidiga kvällen, lyftes personer bort från platsen, däribland Greta Thunberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här släpas Greta Thunberg bort av polis vid Malmö arena. Foto: Rebecka Haglund

Under natten löstes folksamlingarna upp.

Presstalespersonen Pelle Vamstad säger på söndagsmorgonen att han inte känner inte till om det väntas några nya demonstrationer under dagen men att polisen i så fall har resurser att hantera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet