Karl vill inspirera till rollspel

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Skåne pågår just nu inspelningen av SVT:s stora äventyrserie för äldre barn. Snart 26-årige Karl Ytterberg blir programoch spelledare för rollspelsprogrammet som fått namnet Barda. Han vill öka ungas intresse för lajv.

Barda är ett magiskt land där äventyrliga väsen lever i fred. Men ondska krafter och hemska väsen har tagit över den magiska kristallen Luhan som håller onskan ute ur landet.

Enligt en gammal legend är det endast barn som kan befria landet från ondskan genom att återta Luhan och de nio magiska runor som kristallen förseglats med.

Rasande tempo

Detta är ramen för Barda och inspelningen går i ett rasande tempo. Under några veckor i juni och juli spelas serien in och den kommer att sändas i tolv halvtimmesavsnitt på SVT under fredagskvällarna med start i slutet av oktober.

Totalt var det 2.500 barn i 11-årsåldern som sökte för att vara med. Ett fåtal, två i varje program, valdes ut. I början av varje program får barnen ett uppdrag de ska lösa och under resan möter de bland annat tjuvar och sagoväsen.

Programledaren Karl Ytterberg ger uppdragen och är spelledare. Rollspel och lajv är någonting han levt med sedan 13-årsåldern.

-Jag var nog som de flesta yngre pojkar. Jag ville fäktas utan att någon blev skadad, säger han.

Handlar inte om lakan

Lajv handlar dock inte alls om att veva med svärd i skogen, menar han. Lajv har passerat stadiet där det mest handlade om att härja runt i skogen i lakan med syfte att slå varandra.

– I dagens lajv är det snarare rollen än utrustningen som står i centrum. Det stora med lajv är att få spela en roll. Det handlar om att lära sig att bejaka andra människor. Att se till helheten och inte till sin egen vinning. Det går inte att skapa ett bra lajv om man bara tänker på sig själv och inte helheten, säger Karl Ytterberg.

Genom tv-programmet hoppas han bli en inspirationskälla för yngre lajvare i hela Sverige.

-Jag vet ingen hobby som är mer kreativ när det gäller skapande och berättande, säger han.

Räknar med att bli sågad

Han känner ett stort ansvar för att produktionen ska bli bra, samtidigt som han räknar med att bli totalsågad av andra personer som spelar rollspel och lajv.

-Det är väldigt svårt att göra tv av lajv. Det går egentligen inte. Illusionen vid inspelningen förstörs av att det är kameramän och annat tv-folk som är med. Barnen är unga och vi har lite förberedelsetid.

Samtidigt älskar han detta och ville inte missa chansen att få vara med.

Till vardags arbetar han som teaterlärare, men han försörjer sig också som trubadur. Dessutom är han stuntfighter i SF:s storsatsning om tempelriddaren Arn, som har biopremiär i jul.

-Jag har en roll, men jag har inga repliker. Det är en annan dröm som har gått i uppfyllelse, säger Karl Ytterberg.

Peter Karlsson, SVT Text & webb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.