Journalisten Katarina Hahr är död

Uppdaterad
Publicerad

En respektfull intervjuare med känsla för människans smärtpunkter är död. Katarina Hahrs signum var personliga program om existentiella frågor, exempelvis i radioserierna Katarina Hahr möter, Samtal pågår och Välviljans apartheid.

Hur ser du ut idag? Med den frågan inledde Katarina Hahr sina intervjuer. Eftersom hon var blind var det en lika naturlig som smart öppning för att få med lyssnarna och levandegöra ett samtal i radio – därtill att locka fram något kring den intervjuades självbild i sättet att beskriva sig själv och sitt yttre.

Katarina Hahr föddes 1961 och studerade teater på Calle Flygares teaterskola. Hon deltog bland annat i Ibsen-uppsättningen Frun från havet på Dramaten. Sedan barndomen led Katarina Hahr av kronisk irit, en ögonsjukdom som ger irritation och ljuskänslighet. Hon blev en av de första i Sverige att genomgå en hornhinnetransplantation, men drabbades senare av hornhinnavlossning och blev blind.

Inledde radiokarriär på 90-talet

Efter studier på Journalisthögskolan 1994 inledde hon en radiokarriär och producerade flera radiodokumentärer på temat blindhet, och belönades med Ikaros-priset för en av dem med titeln Blind (1994) som följdes av Jag ser inte mitt barn (2003) och När du blev blind (2011).

Katarina Hahr var känd för sin humor och förmågan att behandla svåra ämnen med både djup och lätthet. Hon väjde inte för smärtsamma teman och har beskrivit hur hon försökte gå ”rakt på” för att få ut det bästa ur sina intervjupersoner.

Ledde julprogram

Katarina Hahr bodde i Stockholm och när staden 2015 drog in hennes ledsagning stred hon i två år i domstol för att få den åter, vilket hon lyckades med 2017.

Tillsammans med Mauro Scocco brukade Hahr leda julprogrammen i Sveriges radio.

Katarina Hahr blev 60 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.