Kenneth Gärdestad fick hederspris av kulturminister Alice Bah Kuhnke vid Grammisgalan på Grand Hotel i februari i år. Foto: Christine Olsson/TT

Kenneth Gärdestad är död

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkäre musikern Kenneth Gärdestad är död, skriver Expressen. Han gick bort efter en tids sjukdom.

På Grammisgalan i år fick Kenneth Gärdestad ta emot hederspris för sina insatser i svenskt musikliv.

– Det här blir det sista hurraropet, sade han då.

Kenneth Gärdestad led sedan 2014 av hudcancer och latent lymfom, vilket han öppet berättade om i olika intervjuer.

– Vi har sett vartåt det gick men det går aldrig att förbereda sig, säger sonen Christofer Gärdestad, till Expressen.

Kenneth Gärdestad var bror till Ted Gärdestad och de skrev mycket musik tillsammans.

Fick ta emot hederspris på Grammisgalan

På Grammisgalan den 8 februari i år mottog Kenneth Gärdestad ett hederspris för ”sina mångåriga insatser i svenskt musikliv och sina underbara texter till sin bror Ted”. 

Juryns motivering löd: ”Som få andra har han gjort vacker och allmängiltig poesi av vardagens funderingar. Han hittade en helt egen väg för att sätta enkla, men ytterst effektiva ord på saker och händelser som för de flesta bara snabbt flimrar förbi för att sedan glömmas.”

Det var en märkbart rörd Kenneth Gärdestad som tog emot priset av Kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– Tack så mycket. Det var rörande att höra alla vänliga ord. Det är omtumlande som ni märker, jag är inte så stadig. Det här blir det sista hurraropet.

”Sista året har varit underbart”

Enligt sonen betydde uppskattningen mycket för hans far.  

– Det här sista året har varit underbart för pappa, han har fått så mycket uppskattning från så många olika håll, säger Christofer Gärdestad till Expressen.

De sista åren av sitt liv arbetade Kenneth Gärdestad för att det skulle göras en spelfilm om Ted Gärdestads liv. Drömmen gick i uppfyllelse, i början av januari hade filmen ”Ted – för kärlekens skull” biopremiär med Adam Pålsson i rollen som den folkkäre musikern.

Glädjen grumlades dock av att Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias i en debattartikel berättade att hon och hennes bror försökt stoppa filmen eftersom de ansåg att deras pappa inte hade ”velat få sitt liv uthängt på en bioduk”.

Kenneth Gärdestad blev 69 år gammal. 

Om Kenneth Gärdestad

Född: 1948 i Sollentuna.

Bakgrund: Textförfattare, arkitekt och föreläsare. Skrev nästan samtliga texter till brodern Ted Gärdestads låtar, däribland ”För kärlekens skull”, ”Jag vill ha en egen måne”, Himlen är oskyldigt blå” och ”Sol, vind och vatten”. Var efter broderns död 1997 med och tog initiativ till Ted Gärdestadstipendiet som delades ut första gången 1999.

Melodifestivalen: Medverkade som textförfattare i Melodifestivalen när Ted Gärdestad tävlade med bland annat ”Satellit” och ”Låt solen värma dig”. Gjorde comeback i detta sammanhang 2010 då han skrev texten till låten ”Hur kan jag tro på kärleken”, som framfördes av Erik Linder.

Priser i urval: Musikförläggarnas hederspris 2016, Orusts stora Evert Taube-pris 2017, Grammisgalans hederspris 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.