SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz och före detta SD-ledamoten Kent Ekeroth. Foto: SVT/TT

Tvisten om ”järnrörsfilmen” avgjord – Kent Ekeroth vinner mot SVT

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth har rätt till ersättning från SVT för den så kallade järnrörsfilmen.

Det meddelar Högsta domtolen genom sin dom i målet under onsdagsmorgonen.

”Högsta domstolen har nu kommit fram till att informationsintresset inte kan utsläcka den rätt till ersättning för SVT:s användning som filmaren har enligt upphovsrättslagen. De inskränkningar som gäller i upphovsrätten för bland annat nyhetsrapportering är utformade så i lagen att de inte är tillämpliga på SVT:s användning av mobilfilmen.” Så lyder motiveringen för Högsta domstolens dom i målet.

Långdragen tvist

Filmen där tre Sverigedemokrater beväpnade sig med metallrör i efterspelet till ett bråk i centrala Stockholm ägde egentligen rum för flera år sedan. Men tvisten kring upphovsrätten har varit långdragen.

Händelsen fick stor uppmärksamhet och mobilfilmen, som Kent Ekeroth själv filmat, visades av flera medier. Ekeroth har, med hänvisning till sin upphovsrätt, krävt ersättning för publiceringarna och i flera fall vunnit mot medier som publicerat bilder och klipp ur filmen.

Patent- och marknadsöverdomstolen gav Kent Ekeroth rätt även mot SVT. SVT överklagade dock domen till HD, med hänvisning till yttrandefriheten och informationsintresset, och HD har behandlat målet sedan början av februari.

”Oerhört positivt”

Kent Ekeroth skriver till Kulturnyheterna att han är lättad över domen.

”I både Patent- och marknadsöverdomstolen och Högsta domstolen visade det sig att rättvisan ändå inte helt försvunnit från Sverige, vilket så klart är oerhört positivt” skriver han och fortsätter:

”Samtidigt är det en viktig vinst för alla andra i Sverige också, då SVT försökte vända upp och ner på upphovsrätten genom att överklaga och inte förlikas. Skulle de vunnit skulle det i princip innebära att ingen har några immateriella rättigheter kvar, vilket troligen Högsta domstolen också såg”.

”Rättslig osäkerhet”

SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz är däremot förvånad över domen.

– Det här är en stor besvikelse. Det är bekymmersamt för hela mediebranschen. Domstolen menar att vi hade behövt fråga om lov för att använda filmen men vi vet ju att vi aldrig skulle ha fått lov, säger Anne Lagercrantz.

– Ledande Sverigedemokrater ville inte att den här filmen skulle ut. HD lämnar en rättslig osäkerhet kring hur medier i speciella situationer som den här ska agera.

Men är inte upphovsrätten viktig?

– Upphovsrätten är väldigt viktig. Vi har inte varit ute efter en automatisk rätt att publicera vilket material som helst, men det här var inte en normal situation utan en nyhetshändelse som skakade om Sverige. Det jag tyckt varit viktigt med den här filmen är att var och en själv får ta ställning till vad som hände på Kungsgatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.