Se Ronja Linden ge sitt vårskrik. Foto: Pressbild, Zsolt Czinkoczky

Hon spelar nya Ronja Rövardotter: “Lite konstigt och sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Det har under en tid stått klart att det blir Kerstin Linden som axlar rollen som Ronja Rövardotter i Viaplays nytolkning. När Kulturnyheterna träffar henne är hon exalterad och spänd inför att ta sig an den folkkära karaktären.

Inspelningen av den nya Ronja Rövardotter har pågått i strax över tre veckor runt om i landet när produktionsteamet anländer till friluftsområdet ”Stora skuggan” i Stockholm. I skogen mitt i stan ska det spelas in blixtrande nattscener och rövarräder. 

Men vägen hit var lång. 4000 provspelningar gjordes innan det stod klart att Kerstin Linden, 14, ska göra huvudrollen i Astrid Lindgrens ikoniska verk. Trots sin unga ålder har hon starka kopplingar till romanen och filmen från 80-talet.

– Det är ju en klassisk saga som alla känner till, säger hon. 

Att nu själv bli Ronja tycker Kerstin Linden känns sjukt, konstigt och roligt. 

– Det är så otroligt, det blir liksom “det fanns en film när jag var liten som hette Ronja Rövardotter och nu är det jag som är Ronja Rövardotter”.

“Inte dåligt att stå i centrum”

Vad gäller nervositet känner hon ingen. Med hänvisning till tidigare roller menar hon att skådespelaryrket passar henne utmärkt. Kerstin Linden har innan detta spelat rollen som “Lill-märta” i 2021 års upplaga av “Utvandrarna” och är nu exalterad över att ha huvudrollen. 

– Jag har ingen bra tidigare erfarenhet av att bli igenkänd men det kommer jag antagligen få nu. 

Hur kommer det kännas, tror du?  

– Jag vet inte, men inte dåligt.

Producenten: “Klart att folk kommer tycka saker”

Av serien kan man vänta sig en hyllning till naturen och kärleken mellan far och dotter enligt Bonnie Skoog Feeney som medproducerar serien tillsammans med Mattias Arehn.  

Astrid Lindgrens saga från 1981 är älskad av många och har hittills sålts i 11 miljoner exemplar världen över. Enligt Arehn är man medveten om att det sannolikt finns en del förväntningar på nytolkningen. 

– Självklart kommer folk tycka och tänka mycket om det här. Samtidigt är det viktigt för oss att inte ta med det i den processen vi håller på med, vi försöker stänga av det och förvaltar den här serien på vårt sätt, säger Mattias Arehn. 

Serien som består av tolv avsnitt uppdelat på två säsonger har ännu inte fått något premiärdatum. 

Hur låter den nya Ronjas vårskrik? Se det och mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.