Skådespelaren Anthony Rapp har anklagat Kevin Spacey för sexuella närmanden när Rapp var fjorton år. Foto: TT

Kevin Spacey ber om ursäkt för sexuella närmanden mot barnskådis

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Kevin Spacey anklagas för att ha gjort sexuella närmanden mot skådespelarkollegan Anthony Rapp 1986 när Rapp var 14 år gammal.

Spacey publicerade en ursäkt på Twitter och nu kritiseras medier för att fokusera på fel del av Spaceys uttalande.

Skådespelaren Anthony Rapp, känd från filmversionen av musikalen Rent och A beautiful mind är den senaste i raden skådespelare som valt att tala öppet om sexuella övergrepp.

Rapp säger till Buzzfeed att Kevin Spacey 1986, när Spacey var 26 och Rapp var 14 , gjorde sexuella närmanden mot honom när de jobbade på Broadway tillsammans.

Kampanjen #MeToo

Kevin Spacey har skickat ut ett uttalande där han skriver att han inte minns om händelsen, där Spacey ska ha placerat Rapp i en säng och lagt sig på honom, ägt rum eller inte. Men han ber ändå om ursäkt för sitt ”olämpliga fyllebeteende”.

Retar upp aktivister

I nästa stycke i Spaceys uttalande skriver han att han nu väljer att komma ut och leva öppet som homosexuell – något som retat upp hbtq-aktivister och dem som engagerar sig mot sexuella övergrepp, eftersom de uppfattat det som ett ”bete” för media för att styra bort uppmärksamheten från anklagelserna om övergrepp.

Rose McGowan, som anklagat Hollywood-producenten Harvey Weinstein för våldtäkt, uppmanar media att fokusera på offret.

”Fokusera på Anthony Rapp. Var offrets röst”, skriver hon på Twitter.

Hjärtespaltsskribenten och författaren Dan Savage och skådespelaren Billy Eichner har också twittrat kritiskt om att Spacey väljer att komma ut för att ”dölja” att han anklagas för övergrepp på ett barn.

Nyhetsbyrån Reuters valde att vinkla nyheten på att Spacey kommer ut som homosexuell och har ett fåtal timmar efter publicering fått hundratals arga svar på Twitter om att den verkliga nyheten borde vara övergreppet.

Strax innan klockan nio ändrade Reuters rubrik och vinkel på nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet