Khaled Drareni i sitt hem i Alger efter frigivningen. Foto: RYAD KRAMDI/ TT

Algerisk journalist släppt ur fängelse – blev symbol för pressfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Khaled Drareni fängslades för ungefär ett år sedan, och blev en stark symbol för pressfrihet i Algeriet. Nu har han släppts ur fängelset, rapporterar bland annat AFP.

Flera medier rapporterar nu att Khaled Drareni släppts ur fängelset. Han ska ha släppts fri i fredags, och mötts av en stor folksamling på Algers gator.

– Jag hoppas att jag är den sista algeriska journalisten att fängslas, säger Khaled Drareni till AFP.

Han är korrespondent för franska TV5 Monde, lokal korrespondent för Reportrar utan gränser och grundare av oberoende nyhetssajten Casbah tribune. Han fängslades i samband med att han bevakade den omfattande proteströrelsen Hirak, som pågått i Algeriet sedan 2019 och nu går in på sitt tredje år.

Domen var egentligen på tre år, brottet var att han ”äventyrat den nationella sammanhållningen” och ”uppviglat folksamlingar”. Fängslandet av Khaled Drareni väckte ännu fler protester och han blev en symbol för pressfrihet i Algeriet.

Benådas efter högljudda protester

Journalisten benådades, tillsammans med ett dussintal andra fångar, av sittande presidenten Abdelmadjid Tebboune. Frigivningen är en eftergift till proteströrelsen men ska ses som provisorisk. En domstol fattar formellt beslut under torsdagen.

Proteströrelsen i Algeriet vänder sig mot korruption och sociala orättvisor i landet, och Khaled Drareni beskrivs som journalist men också aktivist. Myndigheter i Algeriet har anklagat honom för att företräda utländska intressen och sakna presstillstånd i Algeriet. Själv säger han att han bara gör sitt jobb. Algeriet ligger långt ned i mätningarna vad gäller pressfrihet. I senaste mätningen hade landet plats 146 av 180 länder, enligt Reportrar utan gränsers årliga rapport.

– Jag hoppas att min tid i fängelse ska bidra till att stärka pressfriheten i Algeriet, det ska vara en helig princip, säger han.

I videon kan du se protesterna som nu lett till att journalisten släppts ur fängelset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.