Stillbild från filmen Resan till månen av Georges Méliès. Foto: TT

Filmskaparen Georges Méliès grav rustas upp – med hjälp av kickstarterkampanj

Uppdaterad
Publicerad

Den franske filmskaparen och regissören till kultförklarade Resan till månen, Geoges Méliès, ligger begravd på en kyrkogård i Paris. Graven är ett välbesökt, men nedgånget, mål för cineaster som nu hoppas att en kickstarterkampanj kan bekosta en upprustning av den.

Den franske filmskaparen och illusionisten Georges Méliès var verksam under tidigt 1900-tal och står bakom kultförklarade filmer som Resan till månen från 1902 och En rundresa i världen från 1906.

Han räknas som en av pionjärerna inom filmteknik då han tidigt experimenterade med specialeffekter och utvecklade filmtekniker som dubbelexponering, stop motion och timelapse-fotografering.

Startar Kickstarter-kampanj

Sedan Méliès död 1938 ligger han begravd på kyrkogården Père Lachaise i Paris, men gravplatsen förtjänar en upprustning, tycker hans familj. Därför har de dragit igång en kickstarter-kampanj som de hoppas kan för att bekosta en upprustning, det rapporterar The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.