Hugo Cabret

Uppdaterad
Publicerad

Första kameraåkningen som sveper över den parisiska tågstationen och in genom perrongen är hisnande skön, jag jublar lite i min stol och förväntningarna stegras.

Miljön är förförisk. Tid och plats är 1930-talets Paris. Föräldralösa pojken Hugo Cabret (Asa Butterfield), sonen till en urmakare, bor i hemlighet på en tågstation och sköter om stationens klockor och urverk.

Hugo tjuvar och hankar sig fram med stationmyndigheten (Sacha Baron Cohen) hack i häl. Han hamnar i clinch med en vresig leksaks-och skrothandlare (Ben Kingsley) och lär känna en flicka (Chloe Moretz) som vill vara hans stöd och vän i jakten på äventyr. Tillsammans kommer de i kontakt med den legendariska filmaren George Méliès (”Resan till månen”, 1902).

Sannerligen ett fantastiskt upplägg till ett potentiellt spännande filmäventyr, baserat på Brian Selznicks bok om Hugo Cabret, av en av de bästa regissörerna, Martin Scorsese (”Oskuldens tid”, ”Maffiabröder”, ”Casino”, ”The Departed”, ”Tjuren från Bronx”, ”Taxi Driver”).

Men det var länge sedan jag såg en så tråkig film. Den har ingen handling. Inget särskilt händer förutom att barnen får reda på att någon i deras närhet har ett dolt förflutet och tja, det är allt. 

Personregin är usel. Rollfigurerna är märkligt menlösa. Ibland gråter Hugo Cabret och det ska visst vara sorgligt men man bryr sig inte. Ibland är den gamle filmaren George Méliès förbittrad och less och det blir man som publik också.

Scorsese har misslyckats med att skapa intresseväckande situationer där någonting överhuvudtaget står på spel. Ingen av de medverkande kommer, obegripligt nog, i närheten av rörande eller engagerande skådespeleri – den gedigna rollistan till trots. Det är bara uselt. Scorsese måste ha fått något slags hjärnsläpp. Han har till och med lyckats göra Sacha Baron Cohens stationsvakt till en monoton och träig typ – som inte är ett dugg rolig.

Kostym, scenografi, rekvisita, allahanda prylar och ting och byggnader och arkitektoniska detaljer är underbara att se i 3D, visst. Också några minuters montage av Melies filmklipp är fina, men det är med nöd och näppe det här räddar filmen från ett bottenbetyg. Filmen snuddar som helhet vid det outhärdligas nivå.

Det är hemskt att genomlida, förfärligt synd och en stor besvikelse.

Hugo Cabret

Betyg: 2 av 5

Regi: Martin Scorsese

I rollerna: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz and Christopher Lee

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.