”Det är en illasinnad attack på Kina och det kinesiska folket”, säger Geng Shuang (t.v), talesperson för kinesiska utrikesdepartementet om inslaget i Svenska nyheter med Jesper Rönndahl (t.h). Foto: Andy Wong/Magnus Liam Karlsson/TT

Efter skämtet i SVT – Kina hotar med ”ytterligare åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna efter skämten om Kina, i SVT:s satirprogram Svenska nyheter, har nu nått högsta diplomatiska nivå. Kina har skickat en formell protest till svenska UD.

– Det är en illasinnad attack på Kina och det kinesiska folket, säger Geng Shuang, talesperson för kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande under måndagen.

Det var ett inslag i satirprogrammet Svenska nyheter som retade upp den kinesiska ambassaden i fredags. Programmet uppmärksammade incidenten då tre kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i Stockholm. De gjorde en fejkad informationsfilm för att undvika kulturkrockar i framtiden. Där får kineser som ska besöka Sverige bland annat rådet att inte bajsa utanför historiska byggnader.

Formell protest till UD

Nu lyfts bråket upp till högsta diplomatiska nivå. Det kinesiska utrikesdepartementet har lämnat in en formell protest till sin svenska motsvarighet.

– Programledarens kommentarer är fulla av fördomar och provokationer mot Kina, säger Geng Shuang, talesperson för kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande under måndagen.

Han avslutar uttalandet med orden:

– Den kinesiska sidan uppmanar SVT:s anställda att omedelbart vidta åtgärder för att eliminera de negativa effekterna. Vi förbehåller oss rätten att vidta ytterligare åtgärder.

Vad de ytterligare åtgärderna skulle kunna röra sig om preciseras inte.

UD:s svar: Det råder yttrandefrihet i Sverige

I söndags bekräftade svenska UD för SVT att de varit i kontakt med Kinas ambassad.

– Kinas ambassad har kontaktat UD, och UD har konstaterat att det råder yttrandefrihet i Sverige. I övrigt så har vi inga kommenterar, säger Per Karlsson, presskommunikatör på UD.

För Aftonbladet bekräftar Svenska utrikesdepartementet att man har tagit emot den formella protesten från det kinesiska utrikesdepartementet. Även i det fallet svarar man med  att ”konstatera att det råder yttrandefrihet”.

På frågan från Aftonbladet om hur det här kan påverka relationerna mellan Sverige och Kina svarar Buster Mirow Emitslöf på UD:s kommunikationsavdelning så här:

– Vi har en fortlöpande dialog kring en rad olika frågor, men de eventuella konsekvenserna som detta kan få är ingenting som vi kan kommentera, säger han till tidningen.

SVT söker utrikesdepartementet för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.