Kinesiska ambassaden skickar hotmejl till journalisten Jojje Olsson

Publicerad

Frilansjournalisten och Kinakännaren Jojje Olsson har mottagit ett hotfullt mejl från Kinas ambassad i Stockholm, rapporterar Expressen. I mejlet uppmanas han att sluta med sina granskningar av Kina – eller ”möta konsekvenserna” av sina handlingar.

Expressen har nyligen publicerat journalisten Jojje Olssons granskning av Kinas beslut att bojkotta den svenska klädkedjan H&M. Granskningen handlar om det politiska spelet kring bojkotten och omfattar flera texter.

Jojje Olsson menar att han är van att motta kritiska mejl från kinesiska ambassaden där han uppmanas att sluta rapportera om Kina, men mejlet han fick efter att ha skrivit om bojkotten av H&M var något utöver det vanliga.

– Bara i år har jag fått en handfull mejl. De blir mer och mer hotfulla och tonen i det här mejlet var hårdare än förut, säger Jojje Olsson till Kulturnyheterna.

Ska ”möta konsekvenserna”

Jojje Olsson är baserad i Taiwan och blir i mejlet, som Kulturnyheterna tagit del av, beskylld för att konspirera med separatister i Taiwan och sprida desinformation för att provocera fram Kinafientlighet. Mejlet avslutas med en uppmaning om att Jojje Olsson ska sluta med sina granskningar – eller ”möta konsekvenserna” av sina handlingar.

– Det behöver inte vara fysiska konsekvenser de menar. Något som är vanligt och som man gjort mot andra journalister är smutskastning och karaktärsmord, som att sprida rykten för att förstöra någons trovärdighet, säger han.

Även organisationen Reportrar utan gränser har tagit del av mejlet. I en intervju med Expressen säger organisationens ordförande Erik Halkjaer att han anser att mejlet innehåller hot som skulle kunna utgöra grund för polisanmälan.

Kulturnyheterna söker Kinas ambassad i Stockholm för en kommentar om det hotfulla mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.