Sju filmpremiärer ställs in efter spridning av coronaviruset. Foto: Roman Pilipey/TT

Kinesiska filmpremiärer ställs in efter spridning av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska nyåret är en populär bio-helg i Kina, då många nya filmer har premiär. Men nu ställs sju filmpremiärer in, på grund av spridningen av coronaviruset.

Vårfestivalen, som det kinesiska nyåret också kallas, är en av de största arbetsfria helgerna i landet och firas i år från den 25 januari till den 8 februari. Och inom den kinesiska filmbranschen är nyårsveckan vanligtvis den mest inkomstbringande.

Men i år verkar det bli annorlunda – sju filmpremiärer skjuts upp med anledning av rädslan för smittspridning av coronaviruset. Det är bland annat storfilmer som Detective Chinatown 3, Lost in Russia och Vanguard som drabbas. Det rapporterar Variety.

Vanligtvis måste en kinesisk film ha premiär på fastlandet innan den kan distribueras internationellt, bland annat för att minska risken för att piratkopior når landet.

Flera av de inställda filmerna har varit planerade att gå upp på biografer i USA samtidigt som i Kina, men huruvida de inställda premiärerna påverkar den internationella distributionen är inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.