Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronavirusets spridning på 60 sekunder Foto: CDC/ AFPVisa alla (2)
Visa alla (2)

Detta har hänt – coronaviruset i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019. Det finns i nuläget varken vaccin eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.
Här sammanfattar SVT Nyheter vad som skett sedan utbrottet.

Utbrottet: Första fallet rapporteras i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019. Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Namnet: Världshälsoorganisationen WHO har döpt sjukdomen som uppstår av coronaviruset till covid-19. Själva viruset benämns sars-cov-2.

Snabb spridning: De flesta fall har hittills inträffat i Hubei-provinsen i Kina. Spridningen har skett något snabbare än vad forskarna väntat sig. Symptomen är bland annat: feber, hosta, andnöd och andningssvårigheter. Viruset orsakar till slut lunginflammation som kan vara dödlig i kombination med annan underliggande sjukdom.

Marknad i Wuhan: Viruset har spårats till en marknad i Wuhan, och nu genomförs massiva insatser för att stoppa spridningen. Flera städer har satts i karantän. Invånarna uppmanas att stanna hemma och undvika folksamlingar, och besökare att hålla sig borta. Stora delar av kollektivtrafiken har stängts och flyg- och tågtrafiken har inskränkts. Särskilda kontrollstationer har satts upp vid järnvägsstationer, flygplatser och motorvägar. Människor skannas för att upptäcka feber.

Djur primära smittkällan: Forskare ser det som mest sannolikt att djur är den primära smittokällan till viruset. Människor uppmanas att undvika oskyddad kontakt med djur, se till att koka kött och ägg ordentligt, samt undvika nära kontakt med personer som har influensaliknande symptom.

Spridning till andra länder: Kina är hårdast drabbat. Därutöver har smittfall konstaterats i bland annat Thailand, Taiwan, Sydkorea, Singapore, Malaysia, Nepal, Vietnam, Japan, USA, Kanada, Ryssland, Iran, Egypten och Australien. I Europa har viruset hittills upptäckts i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Finland, Sverige, Belgien och Spanien. Peking har utfärdat en uppmaning till landets invånare att skjuta upp planerade resor utomlands för att minska risken för ökad spridning i världen.

Globalt nödläge utlyst: Den 30 januari beslutar Världshälsoorganisationen, WHO, att utlysa ett globalt nödläge med anledning av virusutbrottet. Sverige har klassat viruset som en samhällsfarlig sjukdom. De svenskar som evakuerats från Wuhan i Kina uppmanas på frivillig basis att sätta sig i karantän i hemmet.

Flygförbud: Flygbolag har stoppat resor till och från Kina och reserestriktioner har införts på flera håll, bland annat med hårda karantänsregler. Taiwan har exempelvis utvidgat inreseförbudet för personer från Fastlandskina till att även gälla personer från Hongkong och Macau.

Sju fall i Sverige: Den 31 januari bekräftas det första fallet i Sverige där en person i Jönköping insjuknade. Det andra i Göteborg den 26 februari, där en person befunnit sig i norra Italien och insjuknat. Dagen efter, 27 februari, har ytterligare fem fall bekräftats. Tre i Västra Götaland, ett fall i Uppsala och ett i Stockholm.

Lyxkryssare under karantän: Den 4 februari sätts kryssningsfartyget Diamond Princess under karantän efter att en av passagerarna visat sig bära på coronaviruset. Fartyget ligger förtöjt hamnen i Yokohama nära Tokyo och både resenärer och besättning har hållits instängda i sina hytter. Över 600 personer ombord har smittats och tre personer i 80-årsåldern har avlidit. Den 19 februari evakuerades 400 personer som testats negativt för smittan.

Över 2 600 döda: Den 25 februari har dödstalet stigit till över 2 600 personer och över 80 000 personer har smittats. I februari meddelade WHO att ett vaccin kan tidigast vara utvecklat inom 18 månader

Spridningen i Europa: Den 15 februari bekräftas det första dödsfallet av covid-19 utanför Asien, efter att en person i Frankrike dött av viruset. Det ska ha rört sig om en äldre kinesisk turist som dött i landet. Den 25 februari sätts 1 000 turister i karantän på ett hotell på den spanska ön Teneriffa. Samtidigt har italienska myndigheter infört in- och utreseförbud till ett tiotal mindre byar i norra Italien.

Ökad smittorisk i Sverige: 25 februari meddelar Folkhälsomyndigheten att risken för nya fall i Sverige som smittats utomlands är hög, vilket innebär den näst högsta nivån på en femgradig skala. Hittills har bara en person konstaterats smittad av viruset i Sverige. Fallet har inte inneburit någon smittspridning.

Källor: AP, Reuters, TT m.fl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det nya coronaviruset

Mer i ämnet