Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheternas olika plattformar Foto: Stina Stjernkvist, SVT

Så jobbar SVT kritiskt i coronatider

Publicerad

Det är ett exceptionellt läge i Sverige nu. Coronaviruset berör och påverkar människor och samhälle oerhört starkt på väldigt många sätt. För oss journalister innebär spridningen av viruset att vi dagligen bevakar presskonferenser, myndighetsbeslut och politiska beslut på lokal, regional och riksnivå i en omfattning som vi inte har varit med om tidigare.

Vi rapporterar om Folkhälsomyndighetens och andra expertmyndigheters rekommendationer som har stor betydelse för oss alla. Vi berättar om politikers satsningar och beslut för att möta den kris som landet befinner sig i. Vi rapporterar om konsekvenserna för äldre, för vården och för samhällsekonomin.

SVT har givit experter och sakkunniga inom vetenskap, medicin och epidemiologi avsevärt utrymme i sändningar och på svt.se. Detta för att de ska kunna förklara, fördjupa och svara på de frågor som många tittare och läsare har.

Vår rapportering följs av en stor publik och engagemanget kring vad vi lyfter fram och hur vi gör det, är enormt. Många hör av sig med synpunkter och tips. Vi får beröm för att granska väl, men vi har vid några tillfällen också fått viss kritik för att vara för hårda i ton och frågor.

Återkopplingen från er i publiken är viktig för oss. Vi bär ett tungt ansvar för att hitta rätt tonalitet, för att rapportera sakligt och inte ytterligare spä på den oro som redan finns.

Men journalisters uppdrag är inte bara att återge myndigheter och politikers beslut. Vi ska ställa kritiska frågor, så att det blir än mer tydligt vilka avvägningar som ligger bakom viktiga beslut. Vi ska ge dem som intervjuas möjlighet att få fram sina starkaste argument. Vi ska belysa de konsekvenser som besluten får.

Vi befinner oss mitt i en allvarlig samhällskris som slår mycket hårt mot väldigt många. Vi har redan ett stort antal sjuka och döda. Äldre tvingas isolera sig från nära och kära. Många förlorar jobb och försörjning. Vård och omsorg sätts på oerhörda prov.

Helt avgörande i en samhällskris av denna magnitud är att medier håller fast vid sitt grunduppdrag: att klara en omfattande rapportering snabbt och korrekt, men också att kritiskt granska och ansvarsutkräva makthavare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet