Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så sprids viruset, symptomen och så skyddar man sig Foto: Reuters/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Detta har hänt – coronaviruset i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Ett utbrott av coronaviruset har inträffat i den kinesiska staden Wuhan. Sedan december har sjukdomen spridit sig och även påträffats i andra länder. Något som resulterat i att miljonstaden Wuhan hamnat i karantän. Här sammanfattar SVT Nyheter vad som skett sedan utbrottet.

 • Den första människan som smittats av viruset, som WHO döpt till Covid-19, upptäcktes i slutet av december i den kinesiska elvamiljonersstaden Wuhan. Hittills har minst 1 018 personer avlidit, varav en utanför Kina, och fler än 43 100 har smittats, enligt European Centre for Disease Prevention and Control.
   
 • De flesta fall har inträffat i Hubei-provinsen i Kina. Spridningen har hittills skett något snabbare än vad forskarna väntat sig. Symptomen är bland annat: feber, hosta, andnöd och andningssvårigheter. Det orsakar till slut lunginflammation som kan vara dödlig i kombination med annan underliggande sjukdom.
   
 • Viruset har spårats till en marknad i Wuhan, och nu genomförs massiva insatser för att stoppa spridningen. Flera städer har satts i karantän. Invånarna uppmanas att stanna hemma och undvika folksamlingar, och besökare att hålla sig borta. Stora delar av kollektivtrafiken har stängts och flyg- och tågtrafiken har inskränkts. Särskilda kontrollstationer har satts upp vid järnvägsstationer, flygplatser och motorvägar. Människor skannas för att upptäcka feber.
   
 • Kina är hårdast drabbat. Därutöver har smittfall konstaterats i bland annat Thailand, Taiwan, Sydkorea, Singapore, Malaysia, Nepal, Vietnam, Japan, USA, Kanada, Ryssland, Iran och Australien. I Europa har viruset hittills upptäckts i Tyskland, Frankrike, Italien, Finland, Sverige och Spanien. Peking har utfärdat en uppmaning till landets invånare att skjuta upp planerade resor utomlands för att minska risken för ökad spridning i världen. Den 31 januari bekräftades det första fallet i Sverige där en person i Jönköping insjuknade.
   
 • Den 15 februari bekräftas det första dödsfallet av Covid-19 utanför Asien, efter att en person i Frankrike dött av viruset. Det ska ha rört sig om en äldre kinesisk turist som dött i landet.
   
 • Andra länder vidtar också åtgärder för att stoppa spridningen. Bland annat har Ryssland stängt sin gräns mot Kina och SAS har ställt in alla avgångar till Kina fram till den 29 februari.
   
 • Den 30 januari beslutade Världshälsoorganisationen, WHO, att utlysa ett globalt nödläge med anledning av virusutbrottet. Sverige har klassat viruset som en samhällsfarlig sjukdom. De svenskar som evakuerats från Wuhan i Kina uppmanas på frivillig basis att sätta sig i karantän i hemmet.
   
 • Den 4 februari sätts kryssningsfartyget Diamond Princess under karantän efter att en av passagerarna visat sig bära på coronaviruset. Fartyget ligger förtöjt hamnen i Yokohama nära Tokyo och både resenärer och besättning hålls instängda i sina hytter. Efter nio dagar hade 219 personer ombord smittats. Karantänen förväntas pågå fram till den 19 februari, enligt japanska hälsodepartementet.
   
 • Coronavirus är en ganska stor familj virus, där bland annat sjukdomen sars ingår som även den påverkar luftvägarna. Sars blev uppmärksammat i början av 2000-talet när en epidemi utbröt i Kina och spreds över världen. Det utbrottet krävde runt 750 människors liv. Hittills har bara sex typer av coronavirus smittat människor. Wuhanviruset blir det sjunde.
   
 • Forskare ser det som mest sannolikt att djur är den primära smittokällan till viruset, men det smittar även mellan människor. Människor uppmanas att undvika oskyddad kontakt med djur, se till att koka kött och ägg ordentligt, samt undvika nära kontakt med personer som har influensaliknande symptom.
   
 • Den 12 februari har dödstalet stigit till över 1 100 personer. Forskare världen över samlas i Genève för att utbyta kunskap i hopp om att kunna sätta stopp för coronavirusets framfart. WHO meddelar att ett vaccin kan vara utvecklat om tidigast 18 månader.
   
 • Japan får sitt första dödoffer till följd av coronaviruset den 13 februari när en kvinna i 80-årsåldern avlider efter att ha insjuknat. Dödsfallet är det tredje utanför Fastlandskin, fallet i Frankrike den 15 februari blir det fjärde. Tidigare har en 44-årig man i Filippinerna och en 39-årig man i Hongkong avlidit.

Källor: AP, Reuters, TT m.fl.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronavirusets spridning på 60 sekunder Foto: CDC/ AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Kina

Mer i ämnet