Foto: TT

Efter kritiken: Kina censurerar Mulanrapportering

Uppdaterad
Publicerad

Disney har fått kritik för att delar av nya filmen Mulan spelats in i regionen Xinjiang, känt för sina fängelselika omskolningsläger. För att stoppa kritiken har kinesiska myndigheter nu utfärdat ett förbud mot landets stora medier: de får inte nämna filmen.

Nyhetsbyrån Reuters har varit i kontakt med fyra anonymiserade personer med god insyn. De menar att kinesiska myndigheter har sagt till landets större mediehus att inte bevaka premiären av Disneys otecknade version av filmen Mulan.

Censuren kommer efter att utländska medier rapporterat om kritiken mot Disney, och därmed även dragit uppmärksamhet till de omskolningsläger som ska finnas i Xinjiang och där personer ur minoritetsgruppen uigurer hållits fångna.

Syftet: förhindra informationspridning och kritik

Ordern ska ha utfärdats skriftligen till mediehusen och inte innehållit någon orsak till förbudet. Men enligt Reuters källor är syftet sannolikt att förhindra att uppgifter om fångläger, eller kritik mot kinesiska regimen, sprids vidare.

Disney har haft höga förhoppningar för Mulan på den stora kinesiska marknaden, men censuren innebär att filmen, som kostat 200 miljoner dollar att producera, inte får någon publicitet i landet. Det riskerar att bli ett hårt ekonomiskt slag, särskilt då den pågående pandemin redan begränsar biopubliken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.