Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kiss är näst på tur att göra sig själva till avatarer. Hör mer om varför artister vill bli avatarer i klippet. Foto: Ur pressvideo/Kissonline.com

Kiss gör som Abba – blir avatarer

Publicerad

Rockbandet Kiss följer i Abbas fotspår och blir det första amerikanska bandet att förvandla sig till avatarer. Avatarerna har tagits fram i samarbete med svenska företaget Pophouse Entertainment Group, som ligger bakom Abbas avatarturné “Abba the voyage”.

– Förr var det inget konstigt att stora män och kvinnor byggde en byst eller såg till att det gjordes en staty av dem på torget som skulle leva för alltid. Nu kan man göra avatarer och det är klart att många är intresserade av det, säger Mattias Hansson, musikjournalist och Abbamuseets tidigare vd och medgrundare.

Kiss har gjort sig kända för sina extravaganta kostymer och spektakulära liveshower, med pyroteknik, ljuseffekter och rykande gitarrer.

I lördags avslutade bandet sin avskedsturné på Madison Square Garden i New York – men mot slutet av konserten överraskade bandet publiken med att presentera fyra flygande avatarer som framförde ”God Gave Rock 'N' Roll To You”.

”Vi kan bli unga för alltid och ikoniska för alltid genom att ta oss till platser vi aldrig har kunnat drömma om tidigare. Teknologin kommer att få Paul att hoppa högre än han någonsin gjort”, säger Kiss-medlemmen Gene Simmons i en pressvideo.

”Bäst i världen på att sälja produkter”

Avatarerna är designade av Star Wars-skaparen George Lucas företag Industrial Light & Magic (ILM) och finansierade av svenska Pophouse, där Björn Ulvaeus är delägare.

– Det är en ganska lågt hängande frukt att få ta del av att Kiss ska bli avatarer. Kiss är denna ständigt pågående fantasivärld och det är ganska länge sedan de blev kända för att vara bäst i världen på att sälja prylar kring sin produkt, som likkistor, säger Mattias Hansson.

På Abbamuseet var han med och tog fram hologram av Abba-medlemmarna och fick besök av världsstjärnor som Mick Jagger och Katy Perry.

– Även om det inte uttalades rakt ut vet jag att många var där för att se hur de själva eventuellt skulle göra ett museum eller avatarer.

Är det en bra affärsstrategi för artister att bli avatarer eller kan de uppfattas som för giriga?

– Som med all konst måste den vara bra, om Kiss lyckas skapa fantastiska avatarer och en häpnadsväckande show kommer det att gå hem, men verkshöjden är fortfarande avgörande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.