Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer bara sitta och njuta” – Ruben Östlund om sina chanser inför kvällens Academy Awards. Foto: SVT/Stefani Reynolds

Ruben Östlund inför Oscarsgalan: ”Klart man vill ha en statyett hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Ruben Östlund är nominerad i tre kategorier på Oscarsgalan med sin film ”Triangle of sadness”. Hör honom berätta om sina chanser inför kvällens gala – och varför han inte är nervös.

Priserna har haglat över Ruben Östlunds ”Triangle of sadness” och nu har filmmakaren chans att kamma hem tre Oscars-statyetter. Filmen är nominerad i kategorierna bästa originalmanus, bästa regi men också den tyngsta kategorin – bästa film.

Det är tredje gången i Academy Awards historia som en svensk film kan få utmärkelsen bästa film, men regissören har inte särskilt höga förhoppningar.

– Jag är antagligen inte här och tampas om statyetterna, så det är mycket mer nervöst för de som tror att de kanske har en chans. Jag kan bara sitta och njuta.

Bland de många nominerade filmerna är ”Everything everywhere all at once” favorittippad och Östlund tror att den har stora chanser att vinna pris på kvällens gala.

Tar Zara Larssons parti

I februari blossade en debatt upp om huruvida det är socialt acceptabelt att väsnas i biosalongen. Detta efter att artisten Zara Larsson uttryckt sin frustration på Tiktok.

Inlägget fick en del att ilskna till, men en som ställer sig bakom Larsson är Ruben Östlund.

– För mig är det inget problem om man skrattar högt eller ropar någonting. Jag tycker man måste ta bort den här unkna, döda luften ur biografen och den gamla biografkulturen, säger han.

Östlund menar att kritikerna väljer att missförstå och kallar debatten ”barnslig”.

– När Zara Larsson uttrycker sin frustration över biobesök är det inte för att hon är socialt inkompetent. Man väljer att misstolka hennes inlägg och göra en poäng av det. Jag förstår henne att hon känner sig kvävd i det där rummet. Och som filmskapare vill jag att det ska vara vitalt att komma till biografen.

Här kan du se en tidigare, längre SVT-intervju med regissören: ”Rubens stora Oscarsplan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.