Sebastian Mattsson jobbade på Expressen, nu har han skrivit en verklighetsnära satir om mediemarknaden. Foto: SVT

Skriver om livet som klickjagande journalist

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Linderborgs Året med 13 månader. Rebecka Edgren Aldéns Deadline. Och Sebastian Mattssons Balladen om Kalle Klick. Alla är nyutkomna böcker som bygger på självupplevda erfarenheter från mediebranschen. Olika berättelser, men en sak har de gemensamt: Beskrivningen av journalistrollen är allt annat än positiv.

Sebastian Mattsson jobbade själv på Expressen i åtta år och var en av tidningens vassaste klickjägare. Nu har han sagt upp sig och skrivit en verklighetsnära satir, om en cynisk mediemarknad där den datadrivna trafiken, klicken, går före alla andra värden. 

– Kalle Klick är helt skamlös. Sidvisningarna han får när någon klickar på hans rubrik är den enda valutan han bryr sig om. Han bryr sig inte om de vanliga idealen en reporter brukar komma till en redaktion med. Inte rädda världen eller ställa makthavare till svars. Han bryr sig bara om klicken, säger Sebastian Mattsson.

En verklighetsnära satir

I populärkulturen skildras journalisten ofta som en sanningssägande och självuppoffrande hjälte som drar ner brallorna på makten. Eller som en gam som inte låter fakta komma i vägen för en bra story. Men Sebastian Mattsson saknade en berättelse om den stillasittande deskreportern av i dag, som inte drar sig för att fulvinkla och småfuska för att fiska klick på en tidningsmarknad i konstant kris. 

– Det är ju så här: en satir tar ju upp extrema exempel där man handplockar sina mest extrema erfarenheter, det finns inga så att säga normala arbetsdagar i den här boken. 

– Men de exempel som jag nämner i boken av “förnäm journalistik”, när han “klick-baitar” och “rage-baitar” och allt vad han gör. Det är hämtat ur verkligheten, säger Sebastian Mattsson. 

Vill inte gråta ut i tv

Din romankaraktär är otroligt cynisk. Han gör  aldrig avbön. Gör du det, tar du avstånd från det här som du ändå själv har varit en del av? 

– Nej det skulle jag inte säga. Jag är verkligen ingen avhoppare som sitter i tv och gråter ut. Jag är inget helgon, jag har gjort det här , jag tyckte att det var en intressant sak att skildra, säger Sebastian Mattsson och lägger för säkerhets skull till:   

– Jag är inte er Messias om ni tror det. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.