Klimatet, valet och hälsa syns bland 2018 års nyord

Publicerad

Ola Karlsson är språkvårdare och nyordsredaktör på Språkrådet. Han tycker att de bästa nyorden är de som bär med sig ett budskap och förändrar attityder – ett av årets favoritord är därför flygskam.

Vad kan man säga om 2018 som år baserat på de här orden?

– Vi har ju haft en ursprunglig lista på ungefär 200 ord som vi har valt från och bland dem finns det mycket klimat. Men även om hälsa, medicin, krigsord. Även IT-ord, digitalisering i samhället ger alltid avtryck, men kanske ännu mer i år. Och så valet förstås, även om många av de orden är rätt tillfälliga.

Hur tänker ni där, väljer ni ord som säger något om året eller som ska hålla även i framtiden?

– Mandatpingis var lite på gränsen, det är lite för vardagligt och för mycket lustifikation. Men samtidigt så säger det en del som det som hände, om medierapporteringen och man kan också tänka sig att det händer igen – även på kommunal nivå.

Hur många av orden brukar få fäste, hur träffsäkra brukar ni vara?

– Det var någon artikel i Språktidningen för några år sedan där man tittat på hur många ord som hade överlevt och så konstaterade man att det var en tredjedel av de här orden som kom in i SAOL (Svenska Akademiens ordlista). Sen kan man konstatera att SAOL-redaktionen sneglat lite för mycket på listan och tagit in ord som inte hade så stark överlevnadspotential.

Har du någon egen favorit?

– De bästa orden är de som bär med sig ett budskap på något sätt och som kan påverkar attityder. Jag tycker viralgranska förra året var lite så, jag vet inte om det finns något lika bra i år, men flygskam tycker väl många är lite åt det hållet – det har fått mycket uppmärksamhet både som uttryck och som fenomen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer