Ska man använda emojis i ett seriöst arbetsmejl? Hör språkrådet tips i klippet här ovan. Foto: SVT.

Språkvetare: Emojisar kan leda till missförstånd

Publicerad

Användandet av emojisar och smilisar ökar, men det är inte alltid säkert att det är en bra idé. Enligt Språkrådet kan det i vissa fall leda till missförstånd.

Redan på 80-talet började man använda smilisar för att förtydliga textmeddelanden, i brist på ansiktsuttryck, kroppsspråk och röstläge. Men idag, när det finns ett uppsjö av olika GIF:ar, emojisar och smilisar händer det att symbolerna istället leder till missförstånd.

– En upptumme kan ju både tolkas som att man går med på något, men också som att man bara gillar något, säger språkvetaren Ola Karlsson på Språkrådet.

Juridisk fråga

Det finns exempel på rättsfall där emoji-tolkning har haft en betydande roll i hur domen tillslut föll. Och än verkar vi inte ha nått toppen av emojianvändandet.

– Det kommer säkert att öka under några år till, men sen en dag när vi kanske slutar använda mobiltelefoner så kanske något annat tar över, säger Ola Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.