I allt fler rättsfall försvårar användningen av emojis rättens tolkning av ett fall, något som nu oroar utländska experter. Foto: Emojipedia/TT

Juridikexperter: Tolkning av emojis försvårar för domstolar

Publicerad

Jurister runt om i världen uppmärksammar nu att textsymbolerna emojis kan försvåra för domstolar att tolka bland annat ofredande, olaga hot, förtal och affärsöverenskommelser. Men svenska experter är inte lika oroade.

Antalet fall där domstolar behövt tolka innebörden av emojis har ökat de senaste åren. Förra året rapporterades 33 fall i USA, jämfört med 14 år 2015. Utvecklingen har nu väckt experters oro, skriver Wall Street Journal.

Svårt att tolka i olika sammanhang

Jurister larmar om att det visat sig svårt att tolka emojis i olika sammanhang, eftersom åsikterna om deras innebörd ofta går isär. I ett fall där en person anklagades för korruption på ett forum slog rätten fast att då kommentaren innehöll en emoji som räckte ut tungan kunde den inte räknas som ärekränkning. Detta för att domarna tolkade kommentaren som ironiskt på grund av emojin.

Emojis fällde par

I ett annat fall hade en hyresvärd kontakt med ett par rörande att hyra en lägenhet. Paret skickade hyresvärden ett meddelande med flera emojis, bland annat en champagneflaska och ett glatt ansikte, vilket tolkades som att paret tackade ja till att hyra lägenheten.

Mannen tog därför ner annonsen, men fick sedan inte kontakt med paret igen och valde att stämma dem. Paret fälldes och ålades att betala en månadshyra, då domstolen ansåg att deras meddelande kunnat tolkas som ett medgivande.

Svenska experter inte lika oroade

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, är dock inte lika oroad över utvecklingen och säger till SVT Nyheter att han inte känner till något svensk rättsfall där emojis utgjort ett problem.

– Den här typen av tolkningar görs även när det gäller ord. Det måste alltid tas i bedömande hur meddelandet framstod för mottagaren, likt många andra fall av kränkningar på nätet. Det är sällan vanliga emojis i sin isolation är nog för att utgöra ett olaga hot. Däremot kan man fråga sig om emojis kan tolkas som ett accepterande av ett anbud, kan en tumme upp betyda att det är en bekräftelse, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.