Knark-ABC i Musikhjälpen upprör textförfattare

Uppdaterad
Publicerad

I direktsänding hos både SR och SVT gjorde artisterna Far & Son, Lilla Lovis och Zip'n'rar om den svenska klassikern ”ABC” till en slags knark-hyllning. Istället för att sjunga ”ABC”, ”CDE” och så vidare, räknade de upp olika förkortningar för droger.

Drogreferenserna fick SR och SVT att reagera, och låten finns inte kvar på medieföretagens sajter.

Arg textförfattare

Nu har även låtens textförfattare vaknat till. Keith Almgren skrev schlagern ”ABC” för Anna Book, och är arg över hur den används. Han föreläser själv i upphovsrätt, och menar att duon Far & Son kan dras inför rätta:

– De bryter mot upphovsrättslagen dels genom att ändra text utan tillstånd, dels mot den ideella rätten i upphovsrättslagen som säger att verk inte får förvanskas eller utnyttjas kränkande, säger han till Aftonbladet.

”Står över upphovsrätten”

Duon Far & Son består av Frej Larsson och Simon Gärdenfors. De är inte oroliga för konsekvenserna:

– Vi tror varken att Keith har nerverna eller de ekonomiska resurserna som krävs för att stoppa Far & Son. Han är förmodligen dessutom för feg. Vi står över upphovsrättslagen, skriver bandet i ett mejl, enligt Aftonbladet.

På SVT:s musiksajt PSL pågår just nu en livlig debatt i kommentarsfältet, kring den så kallade ”knarklåten”.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.