Knut Ståhlberg 1978 i New York. Foto: Bertil S-son Åberg/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

SVT-medarbetaren Knut Ståhlberg är död

Uppdaterad
Publicerad

Den mångårige SR och SVT-medarbetaren Knut Ståhlberg har avlidit, berättar hans änka Britt Ståhlberg Norée för SVT. Han blev 95 år gammal.

Under sina många år som journalist har han bland annat arbetat som programledare för Rapport och som utrikeskorrespondent för Aktuellt.

Han har framför allt rapporterat från Paris, dit han flyttade redan efter andra världskriget 1945. Han kallades också ”Rösten från Paris”.

Förutom journalistiken har Knut Ståhlberg skrivit ett flertal böcker, bland annat en biografi över den franske ledaren och krigshjälten Charles de Gaulle – samt självbiografin ”Storklockan i Paris”.

Känd för sina gester

I en intervju med tidningen Fokus från 2008 berättade Ståhlberg om karriären, om att livet inte började förrän han kom till Paris – och om sommarsändningarna i Rapport, där han blev känd för sitt gestikulerande i rutan.

– Äh, det där är enormt överdrivet. Jag var intresserad av det jag sa, och till skillnad från många andra i min generation som bara läste upp, så pratade jag normalt, och då talar man även med händerna, sade Ståhlberg.

”Varm person”

Stig Fredrikson började arbeta som utrikeschef på Aktuellt på slutet av 1970-talet då Ståhlberg jobbade som korrespondent.

– Jag kände honom som en fantastiskt duktig kollega men också som en fantastisk författare på senare år. Han var väldigt lätt att arbeta med, han utförde alltid alla beställningar till full belåtenhet, säger Fredrikson.

Förutom att han minns Ståhlbergs yrkesskicklighet minns han också flera hjärtliga möten i Paris.

– Jag besökte honom i Paris några gånger och då var han oerhört generös och hjärtvänlig, säger han.

Också journalisten Bosse Lindwall minns Ståhlberg som en varm person.

– Han var rolig, rar, superproffsig och alltid på tårna, säger han.

Förkrossad av missad nyhet

Efter att Ståhlberg gått i pension fortsatte han ändå att arbeta. Bland annat som korrespondent för TT.

”Jag har dragit ner mitt arbete mycket, men du vet, det är som med det här att cykla. Slutar du trampa så vet man inte vad som händer”, sa den då 75-årige Ståhlberg i en intervju med DN 1995.

När Ståhlberg rapporterade Parisnyheter till TT jobbade Lindwall på utrikesredaktionen.

– Det skedde ett attentat i Paris när Knut själv råkade vara på teatern, han blev fullständigt förkrossad över att ha missat en stor nyhet och skickade då en tårta till redaktionen som ursäkt.

År 2006 utnämndes Knut Ståhlberg till riddare av den franska hederslegionen. Han blev 95 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet