Ny kritik mot Koffertmodellen

Uppdaterad
Publicerad

I höst tittar Kulturnyheterna närmare på Alliansregeringens viktigaste reform – Koffertmodellen. Västra Götaland är ett län där modellen anses lyckad – men kritiker menar att den kört fast.

Alliansregeringens stora kulturreform har haft flera namn: portföljmodell, koffertmodell och kultursamverkansmodell. Men den har också kallats Västra Götalandsmodellen, efter den region där ett liknande system funnits sedan flera år och också ansetts vara väldigt lyckat. Men nu menar kritiker att detta stolta flaggskepp inte längre har någon vind i seglen.

”Svårt att se vad regionen vill”

David Karlsson gjorde sig för några år sedan känd som den som hoppade av den stora statliga kulturutredningen och skrev en bok om saken: ”En kulturutredning: pengar, konst och politik”. Idag arbetar han som kulturskribent på Nätverkstan i Göteborg och är kritisk mot Västra Götalandsregionens kulturpolitik. Han målar upp en bild av en glansperiod som nu börjat flagna.

– I efterhand nu kan man säga att under regionens första tio år var det två saker man gjorde som är väldigt imponerande. Man lyckades i princip fördubbla den regionala kulturbudgeten, vilket många avundsjuka blickar runtom i Sverige noterade. Det har inte hänt de senaste åren, det har liksom planat ut. Det andra var en väldigt målmedveten satsning på att jobba internationellt, och även där kan jag inte riktigt se hur man tänker fortsätta det arbetet.

-Det är svårt att se en riktning på vad regionen vill, säger David Karlsson.

”Taskig spark mot kulturpolitiken”

Men Alex Bergström (S), regionråd i Västra Götalandsregionen, håller inte med om den bilden.

– Det är en taskig spark mot kulturpolitiken i Västra Götalandsregionen, säger han. Men det ska nog vara så inom kulturlivet, man ska bråka och diskutera och tjafsa, och det är bra att vi har rebeller som David Karlsson. Men att vi inte har ambitioner i Västra Götaland är ju ganska taskigt, vi ser ju ambitionsnivå-ökningar inom dansen till exempel på Operan,  vi ser det på Symfoniorkestern, vi ser det på barn och ungdomsteatern.

Alex Bergström menar att samverkansmodellen hittills fungerar bra i regionen.

– När jag träffar institutioner så är de väldigt nöjda med samverkansmodellen, säger han.

Men hur vet du det, vågar de verkligen säga till dig om de inte skulle vara nöjda, det är ju dig de får pengarna av?

– De får pengar av kulturnämnden efter en dialog med dem. Jo, man ska ju inte bita den hand som föder en, men är det någon sektor som är bra på att säga ifrån när de inte är nöjda så är det just kultursektorn och jag skulle vilja säga att de allra flesta är nöjda med samverkansmodellen.

Alex Bergström ser trots allt vissa problem med den nya kulturpolitiken.

– Jag är samtidigt kluven till samverkansmodellen, som den har blivit under de här få åren, säger han. Det tillskjuts inte mera statliga pengar, vilket gör att vi måste ta av våra egna skattepengar när vi vill göra ambitionsökningar. Där någonstans blir det ett fel, för då dumpas ju ett kulturpolitiskt ansvar över till regionerna.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.